Britský premiér Johnson utrpel novú ranu. Konzervatívcov opustil ich nádejný člen Gyimah

    0
    Ilustračná snímka, B. Johnson (Autor: TASR)

    Prebehlíkom je bývalý štátny tajomník britského ministerstva školstva Sam Gyimah, ktorý sa pridal k Liberálnym demokratom (Lib Dems). Jeho členstvo v tejto strane oznámili na jej výročnej konferencii v meste Bournemouth na juhoanglickom pobreží.

    Gyimah bol vychádzajúcou hviezdou Konzervatívnej strany a v nedávnych straníckych voľbách aj krátko kandidoval proti Johnsonovi. V decembri roku 2018 sa však vzdal funkcie v britskej vláde, a to na protest proti vládnemu plánu na odchod krajiny z EÚ, ktorý podľa neho “nie je v národnom záujme Británie”. Tvrdil tiež, že hlasovať zaň by znamenalo vydať sa na cestu neúspechu.

    Od svojho odchodu z vlády Theresy Mayovej sa Gyimah pridal k politikom i radovým občanom, ktorí vyzývajú na opakovanie referenda o odchode Británie z EÚ, a je veľmi kritický k premiérovi Johnsonovi, ktorý trvá na tom, že brexit sa uskutoční v stanovenom termíne – 31. októbra -, či už s dohodou alebo bez nej.

    Rady konzervatívcov Gyimah opustil len niekoľko dní po rovnakom kroku konzervatívneho poslanca Phillipa Leeho a stal sa tento rok už  šiestym zákonodarcom, ktorý sa pripojil k liberálnym demokratom. Tí majú v 650-člennej snemovni 18 poslancov.

    “Je zrejmé, že u liberálnych demokratov sa schádzajú ľudia, ktorí chcú zostať v EÚ a ktorí si cenia otvorenú, spravodlivú a inkluzívnu spoločnosť,” uviedla predsedníčka strany Jo Swinsonová.

    Gyimah bol súčasne jedným z 21 konzervatívnych poslancov, ktorých Johnson začiatkom septembra vylúčil zo strany za to, že hlasovali s opozíciou proti jeho plánu ohľadom brexitu.

    Vo svojom príhovore k účastníkov konferencie Lib Dems v Bournemouthe Gyimah povedal, že rozhodovanie o tom, či sa pridá k Lib Dems, nebolo ľahké. Dodal, že svoj postoj a postavenie v Konzervatívnej strane začal analyzovať, keď expremiérka Mayová začala viesť rokovania o podmienkach odchodu Británie z EÚ.

    Uviedol, že v súvislosti s brexitom nevidí problém len na strane konzervatívcov, ale aj u labouristov, ktorí majú podobne netolerantný prístup a bazírujú na doktrínach.


          

    - Reklama -