Britský premiér David Cameron zažíva ťažké časy. Zniesla sa na neho vlna nepríjemných otázok

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Minulý rok server Wikileaks zverejnil diplomatické spisy, z ktorých vyplývalo, že Veľká Británia uzavrela dohodu so Saudskou Arábiou, aby obe krajiny získali miesto v Rade OSN pre ľudské práva. Nikto z britských politikov to však nekomentoval a obe spomínané krajiny zaujali v rade svoje miesto.

    Ale potom, čo Saudská Arábia nechala popraviť 47 ľudí za jediný deň, vyplávali tieto spisy opäť na povrch, aspoň v mysliach britských politikov. Tí totiž teraz urgujú vládu, aby vysvetlila, čo je na nich vlastne pravdy.

    V súčasnosti je terčom výčitiek ľudskoprávnych aktivistov predovšetkým premiér David Cameron, ktorého osočujú, že „zatvára oči“ pred saudskoarabským vedením.

    Natalie Bennetová, šéfka Strany zelených, uviedla, že saudskoarabské členstvo v Rade OSN pre ľudské práva je len jedným z mnohých problémov tohto kráľovstva. Teraz sa dožaduje vyšetrovania, ktoré má za cieľ zistiť, ako vlastne došlo k úniku dokumentov a čo je na nich pravdy.

    „Vo svetle víkendových udalostí by mala vláda začať vyšetrovať, kto urobil rozhodnutie takto zneužiť procesy OSN a princípy svetových ľudských práv. Výsledky tohto vyšetrovania musia byť zverejnené,“ povedala Bennetová.

    „A vláda musí okamžite zastaviť vývoz zbraní do Saudskej Arábie a zosilniť svoju súčasnú extrémne slabú diplomatickú odpoveď,“ dodala.

    Šéf Liberálnych demokratov Tim Farron sa k Benettovej pridal s tým, že je nutné, aby Cameron jasne povedal, či britská vláda podporila Saudskú Arábiu vo voľbách do Rady OSN pre ľudské práva. „Bolo by to úplným výsmechom našim hodnotám, ak ich podporila. Musíme byť tvrdší k našim údajným spojencom a povedať, že systematické porušovanie ľudských práv nebude tolerované,“ povedal.

    „Ak vláda naozaj podporila saudskoarabský pokus, jasne by tak vyšlo najavo, že vláda uprednostňuje zisky pred základnými ľudskými právami,“ dodal Farron.

    Zatiaľ čo celý svet odsúdil saudskoarabské novoročné popravy, odpoveď Británie bola veľmi strohá: „Veľká Británia vzdoruje trestu smrti za všetkých okolností a v každej krajine. Trest smrti podkopáva ľudskú dôstojnosť a neexistuje žiadny dôkaz, že by fungoval ako odstrašujúci prostriedok.“

    „Minister zahraničia pravidelne nadhadzuje otázky ľudských práv v krajinách, ktoré sú v tomto ohľade sporné, Saudskú Arábiu nevynímajúc. Snažíme sa postaviť silné a dospelé vzťahy, aby sme mohli jeden k druhému byť úprimní v týchto oblastiach, na ktorých sa nezhodneme, vrátane ľudských práv.“

    Hovorca ministra zahraničia ďalej uviedol, že Saudská Arábia získala miesto v Rade OSN ako člen ázijskej skupiny a že Británia nikdy nezverejňuje, ako hlasuje.

    Celý text nájdete TU.

    Autor: spa

    - Reklama -