Britský komentátor: Ministerstvo financií stratilo moc. O brexite rozhodujú títo traja ľudia

    0
    Britská libra. (Autor: Reprofoto: archív PL)

    Britské podniky a banky, ktoré zúfalo potrebujú, aby Británia zostala súčasťou európskeho trhu a colnej únie, urobili podľa Pestona katastrofálnu chybu, keď svoj lobing zamerali na britské ministerstvo financií. Neuvedomili si, že ministerstvo financií stratilo moc a je ignorované. O brexite vraj rozhodujú fundamentalistický euroskeptik David Davis, minister pre odchod Británie z EÚ, a predovšetkým premiérka, píše Peston.

    Británia sa podľa neho ocitla v bezprecedentnej situácii, keď došlo k zrušeniu všetkých pravidiel týkajúcich sa toho, koľko peňazí si môže požičať britská vláda. Ekonomicky je to údajne nebezpečné.

    Britský minister financií znel veľmi neisto, keď hovoril v rozhlase o stave ekonomiky. Zjavne vidí, že brexit spôsobí vážne spomalenie britskej ekonomiky, ale má pocit, že by bolo nelojálne to povedať otvorene.

    Peston ďalej píše, že vo vláde Theresy Mayovej je ministerstvo financií menej mocné, než ako bývalo desiatky rokov. To je pozoruhodné, lebo ekonomické problémy spôsobené odchodom Británie z EÚ v nasledujúcich rokoch budú obrovské. Ekonomickú a priemyselnú stratégiu vytvárajú Theresa Mayová a jej dvaja mladí poradcovia Nick Timothy a Fiona Hill. Pokiaľ im je známa história, všetky predchádzajúce pokusy obmedziť moc ministerstva financií sa skončili katastrofou. Ale možno teraz to bude inak.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -