Britský denník rozoberá pád ruského lietadla a pozastavuje sa nad jednou kľúčovou záležitosťou

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Ako uvádza britský denník, ruský prezident nechal bombardovať Západom podporovanú umiernenú sýrsku opozíciu, ale popritom začali ruské stíhačky bombardovať aj základne Islamského štátu v severnej a východnej Sýrii. „Islamský štát vyhlásil, že sa Rusku pomstí. Pravdepodobne to v mene ISIS urobila jeho bunka na Sinajskom polostrove, ktorá sa k zničeniu ruského civilného lietadla sama prihlásila. Ruské a egyptské úrady neskôr podobný scenár odmietli. Na nasledujúci deň však svoje tvrdenie egyptská bunka Islamského štátu potvrdila,“ píše britský denník. Americkí a európski bezpečnostní experti sa teraz dohadujú, či bola nastražená bomba skutočnou príčinou pádu lietadla. Podľa denníka The Guardian ich však bude zaujímať aj to, prečo sa cieľom útoku stalo práve ruské lietadlo a prečo chce Putin tak vehementne vylúčiť možnosť teroristického útoku.

    „Odpoveďou na uvedené otázky je Putinovo vojenské dobrodružstvo v Sýrii. Aby sme však boli spravodliví – ruský vodca sa k boju proti islamskému terorizmu verejne prihlásil už oveľa skôr. Rusko totiž v minulosti čelilo niekoľkým teroristickým útokom spáchaným čečenskými islamistami,“ uvádza The Guardian s tým, že priamym bombardovaním Islamského štátu však Putin posunul Rusko do prednej bojovej línie. „Ruská verejnosť na to asi nebude reagovať príliš pozitívne, pretože po vojenskej intervencii na Ukrajine už nemá pre podobné kroky žiadne pochopenie. Rusi majú navyše ešte v živej pamäti dlhú a bolestnú vojnu v Afganistane, pri ktorej zomreli tisíce sovietskych vojakov. Putina preto privádza k zúrivosti, keď Obamova administratíva a britskí ministri verejne hovoria o tom, že Putinove operácie v Sýrii urobia z Ruska terč teroristických útokov,“ konštatuje denník.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Minister obrany Spojených štátov Ash Carter minulý mesiac vyhlásil, že Putin začal niečo, čo bude musieť doviesť až do konca. „To bude mať pre samotné Rusko ďalekosiahle následky a krajina by sa mala začať v nasledujúcich dňoch úplne oprávnene obávať teroristických útokov,“ cituje The Guardian slová amerického ministra. Podľa britského denníka je však nepravdepodobné, že by mal Putin v krátkodobom horizonte zaplatiť politickú cenu za pád lietadla, a to vzhľadom na dominantné postavenie jeho vlády a kontrolu médií. Ponúka sa vraj skôr otázka, čo môže Moskva, ak vôbec pripustí možnosť teroristického útoku, urobiť v rámci odvetných opatrení. „Putin hovoril o adekvátnej reakcii potom, keď budú jasne stanovené fakty. Ťažko povedať, čo to môže znamenať v praxi. Možno významnú eskaláciu boja proti ISIS alebo expanziu ruských operácií aj na územie Iraku. Prípadne by tiež mohlo dôjsť k zákroku proti islamistom v Čečensku,“ špekuluje britský denník.

    Aj egyptská vláda má podľa britského denníka dôvod na to, aby odmietala možnosť teroristického útoku. „Takýto postoj vyvoláva špekulácie, že vláde ide viac o domáci cestovný ruch ako o bezpečnosť v regióne. To naozaj nie je zodpovedné správanie vlády. Fakt, že prezident Abdel Fattah el-Sisi je na návšteve vo Veľkej Británii, je hanbou pre britskú vládu. V ostatných mesiacoch sa množia dôkazy o neoprávnenom väznení tisícov odporcov jeho režimu, čo podľa mnohých kritikov zvyšuje napätie v krajine. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch nedávno konštatovala, že situácia v oblasti ľudských práv je v krajine najhoršia za niekoľko posledných dekád. Zvrhnutie legálne zvoleného prezidenta Morsiho vyslalo negatívny signál islamistom v celom regióne, ktorí tak nemajú šancu podieľať sa na moci demokratickou cestou. Je alarmujúce, že niečo také podporujú aj Spojené štáty a Veľká Británia,“ kritizuje The Guardian.

    - Reklama -