Britskí poslanci zamietli všetky štyri alternatívy k dohode o brexite

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Niektoré z predložených nezáväzných návrhov počítali s tým, že Británia bude mať aj naďalej blízke ekonomické vzťahy s EÚ. K získaniu väčšiny mal najbližšie návrh na zotrvanie v colnej únii s EÚ – chýbali len tri hlasy. Zamietli ho v pomere 276 ku 273.

    Ďalšie indikatívne návrhy, ktoré nezískali väčšinu, sa týkali zotrvania na jednotnom trhu, referenda o brexitovej dohode a zrušenia brexitu v prípade neschválenia dohody. Návrh na referendum získal najviac hlasov. Hlasovalo zaň 280 poslancov, 292 bolo proti.   

    Britská vláda po hlasovaní uviedla, že sa aj naďalej bude snažiť získať podporu pre dohodu o brexite, ktorú vyrokovala s Úniou premiérka Theresa Mayová. Minister pre brexit Steve Barclay konštatoval, že ak parlament tento týždeň schváli Mayovej dohodu, možno by Británia mohla opustiť EÚ bez toho, aby sa musela zúčastniť na májových voľbách do Európskeho parlamentu.

    Británia by mala odísť z Únie 12. apríla bez dohody, ak túto už trikrát zamietnutú dohodu neschváli alebo si nevyrokuje s EÚ ďalší odklad brexitu, pripomína AP.   

    Británia mala pôvodne EÚ oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.

     

    - Reklama -