Britskí poslanci odmietli harmonogram schvaľovania vykonávacieho zákona o brexitovej dohode

    0
    Na snímke britský premiér Boris Johnson počas prejavu v Dolnej snemovni parlamentu v Londýne 22. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Johnson predtým v rozprave uviedol, že v takomto prípade vypíše predčasné voľby. Po hlasovaní povedal, že víta, že poslanci predtým po prvý raz podporili dohodu o brexite, keď hlasovali za návrh vykonávacieho zákona.

    EÚ sa teraz podľa Johnsona musí rozhodnúť, ako sa postaví k jeho nepodpísanej žiadosti o trojmesačný odklad dátumu vystúpenia Británie z Únie, ktorý mu podľa jeho slov nanútili poslanci.

    Hovorkyňa Európskej komisie (EK) Mina Andreevová na neschválenie harmonogramu vykonávacieho zákona na Twitteri reagovala, že EK očakáva, že britská vláda ju bude informovať o svojich ďalších krokoch.

    Johnson sa usiloval pretlačiť parlamentom svoj návrh dohody o brexite, ktorú dosiahol s Európskou úniou, v priebehu troch dní, pretože odchod Británie z Únie je naplánovaný na 31. októbra.

    Ešte predtým však parlament musel vysloviť súhlas s vládnym návrhom vykonávacieho zákona, ktorým by sa dokument s vyrokovanými podmienkami brexitu previedol do britského práva.

    - Reklama -