Britskí konzervatívci prišli podľa odhadov o parlamentnú väčšinu. Bude ťažké vytvoriť novú vládu

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Opozičná Labouristická strana bude mať podľa odhadov volebných výsledkov v Dolnej snemovni 266 kresiel, Liberálni demokrati 14 a Škótska národná strana (SNP) 34, čo v jej prípade znamená tiež výrazný neúspech. Strana nezávislosti spojeného kráľovstva (UKIP) sa do parlamentu nedostala.

    Jednoduchú väčšinu kresiel predstavuje číslo 326. Ak sa odhady (exit polls), založené na prieskume medzi voličmi odchádzajúcimi z volebných stredísk potvrdia, je to katastrofa pre Mayovú. Prieskum uskutočnilo konzorcium britských vysielacích staníc a je považovaný za spoľahlivý indikátor, hoci nie presný, pravdepodobného výsledku. Začalo sa zratúvanie hlasov, prvé výsledky sa očakávajú v skorých ranných hodinách. Volebná účasť by podľa očakávaní mala dosiahnuť približne dve tretiny zo 47 miliónov oprávnených voličov.

    Jeden z čelných britských konzervatívnych politikov, bývalý minister financií George Osborne, ktorý teraz vydáva noviny Evening Standard, povedal, že ak sa potvrdia odhady volebných výsledkov, bude veľmi ťažké vytvoriť vládnucu koalíciu pre akúkoľvek stranu.
     

    V minulých voľbách sa však ukázali odhady ako značne nepresné, výsledok napokon potvrdil víťazstvo konzervatívcov. A ozývajú sa hlasy, že v týchto voľbách sa situácia môže zopakovať.
    „Je ťažké vidieť, ak sú uvedené čísla správne, ako by (konzervatívci premiérky Theresy Mayovej) dali dokopy koalíciu, aby zostali pri moci, ale rovnako je celkom ťažké vidieť, ako by vytvorili koalíciu labouristi,“ citovala ho tlačová agentúra AP.

    Parlamentná matematika nefavorizuje ďalšiu koalíciu konzervatívcov s Liberálnymi demokratmi, ktorí vo voľbách 2015 získali iba osem kresiel z 57 v roku 2010 a v súčasných voľbách podľa projekcií skončia zrejme so 14. Tento výsledok obmedzuje ich schopnosť poskytnúť Mayovej dostatočnú podporu, aby mala väčšinu.
     

    Navyše predseda Liberálnych demokratov Tim Farron začal svoju predvolebnú kampaň vyjadrením, že Briti by mali dostať možnosť odmietnuť brexit v druhom referende. Ďalšie koaličné možnosti konzervatívcov sú obmedzené.
     

    Bývalý predseda Strany nezávislosti spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v reakcii na odhady volebných výsledkov na Twitteri uviedol, že „akýkoľvek bude skutočný výsledok, Konzervatívna strana potrebuje vodcu, ktorý verí v brexit“.

    - Reklama -