Britské referendum bude zrejme tesné. Čo rozhodne o ďalšom osude krajiny?

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Kampaň o ďalšom zotrvaní Veľkej Británie v EÚ alebo, naopak, o jej odchode, sa už rozbieha. Referendum sa môže nakoniec skončiť aj s tesným výsledkom. Podľa denníka Sme sa hlavné posolstvá dajú odhadnúť už teraz.

    Len zachovanie status quo

    Tí, čo sa prikláňajú k odchodu, môžu argumentovať, že Únia ťahá Britániu nadol. Je to aj preto, že krajina nemôže uzatvárať vlastné obchodné dohody s inými štátmi, prípadne sa musí riadiť európskymi reguláciami. „Členstvo v Únii je v prvom rade emotívne a až potom racionálne rozhodovanie,“ myslí si redaktor magazínu Time Dan Stewart.

    Tí, ktorí sa prikláňajú na zotrvanie, môžu použiť pádnejšie argumenty. Napríklad, neistotou, ktorá v prípade odchodu hrozí, alebo ekonomickým a politickým vplyvom, ktoré môžu pre Britániu vzrásť. Dobrým argumentom môžu byť aj dôvody firiem, ktoré sa vyhrážajú presunutím svojich centrál, ak Británia z Únie odíde. Z hľadiska emócií to však také jednoduché nemusí byť, lebo tam nie je až tak čo ponúknuť, okrem zachovania status quo.

    Silným elementom môžu byť aj osobnosti, napríklad starosta Londýna Boris Johnson, ktorý sa postavil proti Cameronovi. „Hlasovanie o odchode z Únie je šancou na zmenu, akú máme raz za život,“ vyhlásil pre BBC. Ale za zotrvanie sú napríklad miliardár Richard Branson či americký prezident Barack Obama.

    Karty môžu zamiešať aj Škóti. Tí už v referende z roku 2014 odchod Británie odmietli a líderka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová tvrdí, že ak si Briti vyberú odchod z Únie, Škótsko bude žiadať nové referendum. Je to aj z toho dôvodu, že Škóti sú viac proeurópski a možný odchod Británie z EÚ pre nich predstavuje hrozbu.

    - Reklama -