Britské nálety proti IS v Sýrii sú podľa Asada odsúdené na neúspech

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Okrem účinnosti britských náletov v ňom Asad spochybnil i tvrdenie britského premiéra Davida Camerona, že v Sýrii sa môže v súčasnosti nachádzať až 70 000 bojovníkov opozície podporovanej Západom, ktorí umožnia politické riešenie tamojšej občianskej vojny a sú pripravení prevziať kontrolu namiesto džihádistov oslabených leteckými útokmi.

    “Čaká ich ďalší neúspech,” predpovedá Asad v rozhovore. “Tento druh operácie je ako vyrezať len časť rakoviny. Tým sa dosiahne, že sa bude v tele šíriť rýchlejšie.” Sýrsky prezident sa tak vyjadril pre The Sunday Times ešte pred štvrtkovým hlasovaním britského parlamentu o rozšírení náletov proti IS z Iraku aj na územie Sýrie.
    Iba niekoľko hodín po schválení rozšírenia náletov britské vojenské letectvo zaútočilo na ropné polia, o ktorých Cameronova vláda tvrdí, že slúžia na financovanie útokov IS proti Západu.

    “Je to nový diel z dlhej série klasických frašiek Davida Camerona,” komentoval Asad vyjadrenie britského premiéra o umiernených povstalcoch v Sýrii. “Kde sú? Kde je tých 70 000 umiernencov, o ktorých hovorí?” opýtal sa prezident s tým, že podľa neho v skutočnosti takýchto povstalcov nie je ani 7000.
    Britská vláda, ktorá v sýrskej občianskej vojne stojí na strane Asadových odporcov, si podľa Camerona uvedomuje, že samotné nálety proti IS v rámci koalície na čele s USA nestačia, a presadzuje mnohostranný prístup s cieľom poraziť túto organizáciu a zároveň dosiahnuť politické i humanitárne riešenie občianskej vojny v Sýrii.

    - Reklama -