Britské listy: Môže mať v súčasnosti Slovensko lepšieho prezidenta, než je Kiska?

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident Kiska nebude druhýkrát kandidovať na funkciu prezidenta. Môžu za to vraj osobné dôvody. „Môže mať v súčasnosti Slovensko lepšieho prezidenta, než je Kiska? Podľa mňa nemôže. Aj keby po Kiskovi nastúpil niekto s podobnou hodnotovou a politickou orientáciou, ktorá úplne kontrastuje s bežnými štandardmi postkomunistického sveta, nebude mať takú skúsenosť a autoritu, akú má teraz Kiska,“ píše Cvek.

    Kiska vraj okolo seba nedokázal vytvoriť politickú silu, ktorá by mohla nadviazať na jeho vlastné pôsobenie a hrať dôležitú úlohu v parlamentných voľbách. Boris Cvek sa ďalej pýta, kam bude viesť politický vývoj na Slovensku, keď príde rozčarovanie z nefunkčnosti právneho štátu vo veci vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice.

    Pripomína kauzu českého exministra Davida Ratha a jeho škatuľu s vínom – od zadržania vplyvného politika ubehlo šesť rokov, ale právoplatný rozsudok je stále v nedohľadne. „Koho budú Slováci voliť, až sa im v dôsledku vyšetrovania začne rúcať politický systém ako v Taliansku v 90. rokoch? Kotlebu? Poľská a maďarská skúsenosť ukazujú tým smerom,“ špekuluje Cvek.

    Podľa neho povedie k rozpadu morálky slovenských voličov aj samotná predstava, že masové demonštrácie môžu v „našom postkomunistickom svete“ niečo zmeniť. Reálne sa nimi docielila len výmena „Ficovej vlády za Ficovu bábkovú vládu“, myslí si Cvek. Ak sa ilúzia, že voliči môžu demonštráciami niečo zmeniť, bude aj naďalej propagovať, bude to podľa neho viesť k zvýšeniu voličskej frustrácie a cynizmu. V konečnom dôsledku potom vraj títo voliči uveria neonacistom.

    „Inštitúcie nemôžu zmeniť voliči na demonštráciách, dokonca ani vo voľbách. To je veľká lekcia z vývoja postkomunistickej Európy. Jedinou nádejou je postupná personálna obmena, keď sa do vedúcich funkcií v inštitúciách konečne budú dostávať kvalitní ľudia so západnou mentalitou. Je to beh na dlhú trať, ale musíme dúfať, že sa to stihne skôr, než zúfalí voliči definitívne zlomia nad demokraciou palicu,“ dúfa Cvek.

    Celý text nájdete na webe Britské listy.

    autor: mak

    - Reklama -