Britská premiérka: Británia a USA majú príležitosť stáť spolu opäť na čele

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Premiérka to povedala na stretnutí republikánskych kongresmanov, ktoré sa konalo vo Filadelfii. Mayová sa dnes po prvý raz stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

    “V časoch, keď spolu znova nachádzame svoju dôveru, keď vy obnovujete svoju krajinu a my svoju, máme príležitosť, vlastne zodpovednosť, oživiť náš špecifický vzťah do tejto novej éry,” povedala Mayová.

    Svet prechádza “obdobím zmien” a obe krajiny na to môžu odpovedať tak, že budú buď pasívnymi okolostojacimi, alebo “môžu ešte raz využiť príležitosť a byť spolu na čele,” dodala predsedníčka britskej vlády.

    Mayová sa stane prvou svetovou líderkou, ktorá sa stretne s nedávno inaugurovaným šéfom Bieleho domu. Podľa vlastných slov je “veľmi potešená”, že obchodná dohoda medzi USA a Britániou je jednou z Trumpových priorít.

    Mayová na republikánskom stretnutí ďalej vyhlásila, že Západ by sa mal mať na pozore pred Ruskom, pričom by sa mal pridržiavať prístupu “dôveruj, ale preveruj”, ktorý zastával bývalý americký prezident Ronald Reagan.

    Premiérka takisto označila iránsku jadrovú dohodu za “životne dôležitú pre regionálnu bezpečnosť”, zatiaľ čo Trump sa vyhráža jej zrušením.

    Mayová zhodnotila, že inštitúcie ako OSN či NATO, ktoré Trump viac ráz skritizoval ako zastarané, sú stále dôležité. Pripustila však, že “potrebujú reformu a obnovu, aby mohli byť relevantné aj v súčasnosti”.

    - Reklama -