Britská polícia zverejnila ďalšie videozáznamy s podozrivými z otravy Skripaľa

    0
    Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov (Autor: TASR)

    Scotland Yard vo svojom vyhlásení napísal, že záznam zachytávajúci dvoch podozrivých, známych pod pseudonymami Petrov a Boširov, zachytáva ich príchod do Salisbury v nedeľu 4. marca a ich pohyb po meste v tento deň – po moste Fisherton Bridge či po ulici Wilton Road. Tieto zábery podľa britských detektívov vznikli krátko pred tým, ako podozriví aplikovali otravnú látku na kľučku vchodových dverí domu, kde Skripaľ v Salisbury býval.

    Následne sa obaja muži vrátili na železničnú stanicu a vlakom odcestovali zo Salisbury do Londýna, odkiaľ ešte v ten istý večer z letiska Heathrow odcestovali do Moskvy.

    V tlači bola zverejnená aj fotografia modelu flakónu na parfum, v akom mohla byť prepravovaná otravná látka použitá pri útoku na Skripaľovcov. 

    Polícia v súvislosti so zverejnením týchto videozáznamov požiadala verejnosť o svedecké výpovede o pohybe oboch podozrivých osôb v čase od 2. do 4. marca. 

    Žiada tiež o výpoveď všetkých, kto videl škatuľku či fľaštičku od parfumu Nina Ricci, ktorú 27. júna na ulici našiel Charlie Rowley a daroval ju svojej priateľke Dawn Sturgessovej. 

    Tá si tekutinu z nej – v presvedčení, že ide o parfum – nastriekala na zápästie a krátko na to sa u nej prejavili príznaky prudkej otravy. O týždeň neskôr – 8. júla – zomrela. Rowley bol tiež v kontakte s obsahom fľaštičky, ale na rozdiel do svojej priateľky kontamináciu prežil. 

    K útoku na Skripaľa a jeho dcéru došlo 4. marca v Salisbury, pričom podľa Británie bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Británia z jeho uskutočnenia podozrieva agentov GRU. Podľa webového portálu Bellingcat ide o plukovníka GRU Anatolija Čepigu a lekára tejto tajnej služby Alexandra Miškina. Tí v kauze figurovali pod menami Ruslan Boširov a Alexej Petrov. Rusko obvinenia z pokusu o Skripaľovu vraždu od začiatku odmieta.

    Skripaľa v roku 2006 v Rusku odsúdili za špionáž pre Britániu a udelili mu trest 13 rokov väzenia – v roku 2010 ho však prepustili v rámci americko-ruskej výmeny špiónov. Po svojom zatknutí v Moskve v decembri 2004 sa Skripaľ priznal, že ho v roku 1995 naverbovali britské špeciálne služby a že im poskytoval informácie o ruských agentoch v Európe, za čo dostal vyše 100.000 dolárov.

    - Reklama -