Britská kráľovná Alžbeta II. oslávila oficiálne 93. narodeniny

    0
    Britská kráľovná Alžbeta II. absolvovala oficiálnu oslavu svojich 93. narodenín (Autor: TASR)

    Na oslave sa spoločne s Alžbetou II. zúčastnila celá kráľovská rodina vrátane vojvodkyne zo Sussexu Meghan. Podujatie bolo jej prvou verejnou akciou od pôrodu prvého syna Archieho pred štyrmi týždňami.

    Kráľovná sa v svetlobielom kostýme a klobúku previezla v kočiari centrom mesta. Jej manžel – princ Philip – po jej boku chýbal. Philip, ktorý oslávi čoskoro svoje 98. narodeniny, sa na verejných podujatiach už nezúčastňuje.

    Medzi oficiálnymi pozvanými hosťami, ktorí si prezreli veľkolepú prehliadku viac ako 1400 vojakov v slávnostných červených uniformách, bola napríklad dosluhujúca premiérka Theresa Mayová, ktorá nedávno odstúpila z vedenia Konzervatívnej strany.

    Vyvrcholením celej veľkolepej vojenskej prehliadky bol prelet kráľovskej letky. Kráľovská rodina ju ako každý rok sledovala z balkóna Buckinghamského paláca.

    Kráľovná Alžbeta svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. V Británii totiž oslavujú panovníci svoje narodeniny tradične vždy druhú júnovú sobotu, keďže vtedy je už v Londýne zvyčajne lepšie počasie. Alžbetine skutočné narodeniny sú pritom 21. apríla. Oslávila ich v súkromí s rodinou.

    V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) je podľa stáročnej tradície hlavou anglikánskej cirkvi.

    Vlády sa ujala 2. júna 1953, vo veku 25 rokov, v deň úmrtia svojho otca Juraja VI. (1936-1953). Dňa 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

     

    - Reklama -