Briti zastavili výmenu informácií s Američanmi. Hnevajú ich úniky o útoku v Manchestri

    0
    Policajt Ian Hopkins poskytuje informácie médiám v súvislosti s výbuchom. (Autor: TASR)

    Polícia anglického metropolitného grófstva Veľký Manchester vo štvrtok zastavila výmenu informácií týkajúcich sa útoku v Manchestri so Spojenými štátmi.

    Premiérka Theresa Mayová sa bude podľa očakávania o tejto záležitosti dnes rozprávať s prezidentom USA Donaldom Trumpom, keď sa s ním stretne na summite NATO v Bruseli.

    Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená.

    Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to proti vôli polície v britskom Manchestri.

    “Sme rozzúrení. Toto je úplne neprijateľné,” povedal zdroj z britskej vlády a dodal, že “o tejto záležitosti budú britskí predstavitelia diskutovať so svojimi americkými kolegami na každej príslušnej úrovni”.

    Britský Národný protiteroristický policajný kontrolný úrad tiež vydal zriedkavé pokarhanie a uviedol, že tieto úniky narúšajú vyšetrovanie útoku na popovom koncerte v Manchestri z noci na utorok, keď bolo zabitých 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

    Niekoľko hodín pred zverejnením fotografií povedala britská ministerka vnútra Amber Ruddová pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4, že americké úniky “sú rozčuľujúce”.

    “Úprimne povedané, britská polícia veľmi jasne vyhlásila, že chce mať pod kontrolou tok informácií, aby ochránila priebeh vyšetrovania a zaistila si moment prekvapenia,” uviedla ministerka. “Takže je rozčuľujúce, ak informácie unikajú z iných zdrojov, a našim priateľom som veľmi jasne povedala, že sa to už nesmie opakovať,” dodala Ruddová.

    Denník New York Times zverejnil aj nákres miesta zločinu, ktorý ukazoval, kde ležali telá – väčšina z nich bola v kruhu okolo bodu, kde stál samovražedný bombový útočník. Denník napísal, že sila výbuchu vymrštila trup útočníka mimo tohto kruhu smerom ku vchodu do haly, kde sa konal koncert, a že šrapnel z bomby prenikol kovovými dverami.

    Prvé analýzy naznačujú, že bomba bola vyrobená premyslene a starostlivo, hoci veľkosť a typ použitej výbušniny ešte nie je známy, dodal denník. New York Times však neuviedli, kde získali tieto informácie.

    - Reklama -