Briti veľkou väčšinou schválili útoky na ISIS a pár minút na to vzlietli prvé stíhačky. Obama im už zatlieskal

    0
    Francúzska stíhačka Rafale, ktorá sa zúčastňuje operácií v Sýrii (Autor: SITA)

    ,,Od začatia ofenzívy proti IS bolo Spojené kráľovstvo v boji proti IS jedným z najcennejších partnerov,” uviedol šéf Bieleho domu prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra Reuters.

    ,,”Tešíme sa na to, keď budú britské sily lietať s koaličnými ponad Sýriu. Budeme pracovať na tom, aby sme ich do vzdušného koaličného riadenia integrovali tak rýchlo, ako to bude možné.”

    Americký líder ďalej dodal, že uvítal utorňajšie oznámenie nemeckého vládneho kabinetu o nasadení ďalších 1 200 vojakov do misie proti IS.

    Štyri bojové lietadlá britského Kráľovského letectva (RAF) typu Tornado vzlietli dnes z veľkej základne RAF Akrotiri na Cypre a uskutočnili prvé nálety na ciele militantnej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na zdroje z prostredia britskej vlády.

    Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo britský parlament prijal návrh premiéra Davida Camerona o začatí leteckých úderov proti džihádistickým extrémistom v Sýrii. Za rozšírenie náletov po desaťhodinovom rokovaní parlamentu hlasovalo 397 zákonodarcov, proti ich bolo 223. Stíhačky RAF sa aktuálne zapájajú do leteckých operácií proti cieľom militantov IS v Iraku.

    “Uskutočnil sa útok v Sýrii,” povedal nemenovaný zdroj a dodal, že bojové lietadlá Tornado sa po nálete vrátili na základňu. Nálety RAF v Sýrii potvrdil pre agentúru AP hovorca rezortu obrany s tým, že bližšie detaily o ich cieľoch poskytnú neskôr v priebehu dneška.

    Z leteckej základne RAF Akrotiri britské vojenské lietadlá už vyše roka uskutočňujú nálety proti militantom z IS v severnom Iraku.
    Spojené kráľovstvo má na Cypre dve strategicky významné vojenské základne, Akrotiri a Dhekelia.

    - Reklama -