Briti si začínajú baliť kufre na cestu z EÚ. A debata hustne

    0
    Britský premiér David Cameron, vľavo, šéf Európskej rady Donald Tusk (Autor: SITA)

    Najmä tri včerajšie prieskumy verejnej mienky museli tábor priaznivcov Brexitu na čele s bývalým starostom Londýna Borisom Johnsonom či šéfom euroskeptickej UKIP Nigelom Faragom veľmi potešiť. Všetky tieto on-line prieskumy favorizujú variant, že Veľká Británia po 23. júni skutočne Európsku úniu opustí. Najväčší náskok priaznivcom Brexitu dáva prieskum realizovaný spoločnosťou ICM, kde výsledky dopadli 48 % ku 43 %. Podľa YouGov by referendum dopadlo 45 % ku 41 % a podľa spoločnosti TNS 43 % ku 41 % v prospech odchodu z EÚ.

    Výsledky prieskumov dostali hodnotu libry k trojtýždennému minimu voči doláru, čo vo svojom prejave komentoval aj Boris Johnson, ktorý sa snažil zmierniť obavy voličov. „V krátkodobom horizonte možno libra ľahko poklesne, ale v dlhodobom horizonte čaká našu ekonomiku v prípade Brexitu rast,“ uviedol Johnson, ktorý bude podľa mnohých expertov v prípade úspechu v referende usilovať o pozíciu šéfa strany Davida Camerona. Väčšina politológov sa však tiež zhoduje na tom, že Cameronova pozícia bude oslabená aj v prípade, že nakoniec Veľká Británia v EÚ zostane.


    Pred odchodom z EÚ varujú opozičnej strany, ale aj väčšina finančných inštitúcií. Ostatne aj samotný premiér Cameron často argumentuje tým, že Brexit môže poslať britskú ekonomiku na dno. Jeho katastrofické scenáre však v poslednom čase na voliča nezaberajú. Ako Daily Mail pripomína, dnes večer sa Cameron spoločne s Faragom zúčastní diskusie na tému Európskej únie v televízii ITV. Politici však spolu nebudú diskutovať priamo, ale budú odpovedať na otázky obecenstva prítomného v štúdiu.

    David Cameron robí všetko preto, aby presvedčil voliča o nutnosti zostať súčasťou Európskej únie. Ako však Daily Mail upozorňuje vo svojom dnešnom editoriáli, až príliš tlačí na pílu a jeho snaha môže mať nakoniec presne opačný efekt. „Premiér varuje pred poklesom libry, zvýšením cien tovarov a hypoték a nezamestnanosťou. Brexit dokonca prirovnáva vo vzťahu k ekonomike krajiny k nevybuchnutej bombe. Ak by to však všetko bola pravda, potom bolo z jeho strany krajne nezodpovedné vyhlasovať referendum,“ kritizuje britský denník premiéra.


    „O niečo neskôr mal premiér tú drzosť vyhlasovať, že vraj on osobne nešíri žiadne poplašné správy. Skutočne, pán premiér? Ak vaše poznámky nie sú šírením poplašných správ, tak potom pánboh s nami, keď sa váš projekt zastrašovania skutočne rozbehne. Naša krajina očakáva pozitívnu intelektuálnu diskusiu. Vy sa však odmietate postaviť tvárou v tvár svojim rivalom a namiesto toho sa ukazujete spoločne s partiou prestarnutých ľavičiarov. A čo je horšie, každý deň znižujete vážnosť svojej funkcie hysterickými obvineniami a šírením smiešnych obáv z Brexitu.

    „Existuje aspoň malá šanca, že prestanú vodcovia kampane za zotrvanie Veľkej Británie v EÚ urážať inteligenciu svojich voličov a zamerajú sa pri diskusii na fakty?“ Pýta sa ironicky britský denník premiéra a poukazuje na skutočnosť, že pre zotrvanie krajiny v EÚ budú určite hlasovať aj zločinci, ktorí nemôžu byť kvôli nariadeniam z Bruselu vyhostení z Veľkej Británie. „Rovnako tak nie je možné zabrániť im vo vstupe do našej krajiny. Toto sa deje dnes a denne a jediný spôsob, ako to zastaviť, je opäť prevziať kontrolu nad našimi hranicami,“ má jasno denník.

    - Reklama -