Briti majú panickú hrôzu z terorizmu. Vynorila sa štúdia

    0
    Terorizmus v Londýne (Autor: TASR)

    „Briti sú najnáchylnejší na to, aby v roku 2018 očakávali veľký teroristický útok na svojom území,“ povedal britskému denníku Independent šéf sekcie politického výskumu agentúry Ipsos MORI Gideon Skinner. Násilného útoku s teroristickým motívom sa totiž v krajine podľa toho, čo agentúra vo svojom dotazníkovom prieskume zistila, obáva viac ako šesť z desiatich Britov (približne 65 percent respondentov).

    To je viac ako v Turecku, kde sa tento rok teroristického útoku obáva 60 percent respondentov, a tiež viac ako vo Francúzsku, kde pocit ohrozenia v dôsledku možného útoku teroristov vyjadrilo 53 percent oslovených ľudí. V Nemecku a v Spojených štátoch sa potom toho, že teroristi v krajine v novom roku zaútočia, obáva 51 percent respondentov.

    Agentúra Ipsos MORI prieskum, ktorého výsledkom sa venuje aj ďalší britský denník, The Telegraph, uskutočnila v dvadsiatich ôsmich svetových krajinách a zahrnula doň spolu 21 548 dospelých respondentov. Medzi národmi, ktoré sa tento rok teroristického útoku obávajú najmenej, vyčnievajú napríklad Číňania, kde sa s obavami agentúre zverilo len 15 percent oslovených osôb. Optimistickí sú aj obyvatelia Argentíny, kde sa teroristického útoku obáva len 13 percent ľudí. Z Európy sú potom jedni z najmenej bojazlivých Srbi. V Srbsku sa možného teroristického útoku, ktorý by prišiel tento rok, obáva len 11 percent respondentov.

     

     

    Zdroj: Twitter/Ipsos MORI

    Agentúra okrem zvýšených obáv z terorizmu v Spojenom kráľovstve odhalila aj to, že štyria z desiatich Britov sa domnievajú, že vypuknutie vojnového konfliktu medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi je „pravdepodobné“. Ešte väčšie obavy z možného konfliktu KĽDR a USA v prieskume vyjadrili ľudia v USA (47 percent), Turecku (49 percent) a Kolumbii (55 percent).

    Navzdory obavám z terorizmu a vojen sú obyvatelia vo väčšine krajín optimistickí, pokiaľ ide o ich osobné životy. Sedemdesiatšesť percent všetkých respondentov totiž súhlasí s tvrdením, že pre nich bude rok 2018 lepší ako ten minulý.

    autor: Jonáš Kříž

    - Reklama -