Británii hrozia chemické útoky, nemecká polícia našla dôkazy. V pohotovosti je aj tajná služba MI5

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Dokumenty obsahujúce informácie o plánovaných útokoch v Británii mala celkom náhodou objaviť nemecká polícia. Po berlínskom teroristickom útoku na vianočných trhoch nemecká polícia podnikala rozsiahle razie v utečeneckých centrách v krajine v rámci pátrania po útočníkovi Anisovi Amrim. Jedným z utečeneckých centier, ktoré muži zákona prehľadávali, bolo aj bývale letisko Tempelhof. Práve tu pri pátraní po Amrim narazila polícia na podozrivé dokumenty, ktoré obsahovali informácie o plánovaných chemických útokoch na dve britské pobrežné mestá. Obsah dokumentov bol natoľko závažný, že nemecké úrady okamžite kontaktovali britskú tajnú službu MI5.

    Za plánovaním útokov má byť sýrsky vedec trénovaný pod Asadovým režimom, ktorý bol už v minulosti v hľadáčiku amerických bezpečnostných služieb. Muž mal údajne zohrať kľúčovú úlohu v Asadových chemických útokoch. Po tom, ako opustil Damask, ho americkí agenti ešte istý čas sledovali do Európy, no podarilo sa mu dostať mimo radar. Britská tajná služba priznala, že americkí kolegovia ich už skôr informovali, že muž vydávajúc sa za utečenca sa dostal do Európy a môže mieriť do Británie.

    Správa o plánovaných útokoch vyšla na povrch len niekoľko dní potom, ako britský minister bezpečnosti Ben Wallace varoval Britov, aby sa pripravili na “masové útoky” zo strany džihádistov, ktoré môžu zahŕňať aj chemické zbrane. „Islamský štát chce v Británii útočiť a nemá žiadne morálne bariéry, ktoré by mu bránili v použití chemických zbraní,“ uviedol minister začiatkom januára.

    Obe mestá, kde boli podľa nájdených dokumentov chemické útoky naplánované, sú momentálne pod striktným dohľadom bezpečnostných zložiek. Je pravdepodobné, že podozrivý Sýrčan už je na území Británie, no zároveň sa predpokladá, že sa bude musieť v prvom rade spojiť s inými džihádistami v krajine. Britské bezpečnostné zložky po mužovi intenzívne pátrajú.

    - Reklama -