Británia obvinila dvoch Rusov v prípade otrávenia Skripaľovcov

    0
    Ilustračná fotografia – britskí policajti (Autor: TASR)

    Prokuratúra ich obvinila v neprítomnosti zo sprisahania s úmyslom vraždy Skripaľovcov, použitia a prechovávania novičku a ďalších trestných činov.

    Prokurátorka Sue Hemmingová uviedla, že Británia nežiada Moskvu o vydanie týchto mužov, pretože ruská legislatíva zakazuje vydávanie občanov tejto krajiny. Bol však na nich vydaný európsky zatykač a protiteroristická polícia zverejnila ich fotografie.
    Podľa polície muži – štyridsiatnici – prileteli z Moskvy do Londýna na ruské pasy dva dni predtým, ako došlo k otráveniu Skripaľovcov. Polícia sa domnieva, že nervovoparalytickú látku prepašovali vo falošnom flakóne parfumu Nina Ricci a potreli ňou vchodové dvere domu Skripaľovcov.

    O viac ako tri mesiace neskôr našiel fľaštičku miestny obyvateľ Charlie Rowley. Hospitalizovali ho a jeho priateľka Dawn Sturgessová zomrela v nemocnici po tom, ako bola vystavená účinkom tejto látky. 

    Polícia dodala, že stopy po novičku sa našli v londýnskom hoteli, kde sa obaja muži ubytovali. Do Británie pricestovali 2. marca cez letisko Gatwick a krajinu opustili 4. marca.

    Bývalý ruský špión Skripaľ a jeho dcéra sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.

    - Reklama -