Británia evakuovala z Číny ďalších európskych občanov. Toto bol posledný let

    0
    Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. (Autor: TASR)

    Podľa agentúry Reuters išlo o posledný evakuačný let z Wu-chanu organizovaný britským ministerstvom zahraničných vecí. Civilné charterové lietadlo odštartovalo v nedeľu o 03.20 h miestneho času (v sobotu 20.20 h SEČ) a v priebehu dňa pristane na vojenskej základni neďaleko anglického Oxfordu.

    Medzi 200 osobami na palube bol aj zdravotnícky personál, a tiež občania Nemecka, Talianska, Grécka, Dánska a Švédska, píše agentúra DPA. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti vyjadrilo Londýnu poďakovanie.

    Británia už v utorok avizovala, že pôjde o posledný evakuačný let s tým, že v lietadle bude miesto pre všetkých občanov Spojeného kráľovstva, ktorí sa ešte nachádzajú v provincii Chu-pej. Londýn v ten istý deň vyzval svojich občanov, aby pokiaľ možno odcestovali z Číny, aby minimalizovali riziko nákazy novým koronavírusom.

    Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v Číne stúpol v nedeľu na 811. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol číslo 37.198.

    Mimo samotnej Číny sú momentálne potvrdené dve úmrtia na nový typ koronavírusu: jedno na Filipínach a druhé v Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny.

    Počet úmrtí na nový vírus je tak už vyšší (dovedna 813), než si vyžiadala epidémia ochorenia SARS (za ktorým stojí iný typ koronavírusu) z rokov 2002-2003, ktorému vtedy na celom svete podľahlo 774 ľudí a vyše 8000 sa ním nakazilo. Vtedajšia epidémia SARS taktiež začala v Číne, uviedla agentúra AP.

     

    - Reklama -