Brexit: hodiny tikajú, takže jedna ani druhá strana by nemali otáľať

    0
    Dave Davis a Michel Barnier (Autor: TASR)

    “Toto kolo rokovaní sa bude zameriavať na technické detaily dôležitých záležitostí súvisiacich s naším odchodom z EÚ a bude slúžiť ako odrazový mostík pre podstatnejšie rozhovory v septembri,” povedal vládny zdroj, citovaný agentúrami DPA a Reuters.

    “Obe strany musia byť flexibilné a ochotné robiť kompromisy, pokiaľ ide o riešenie oblastí, kde sa nezhodujeme,” dodal predstaviteľ. “Ako povedala samotná EÚ, hodiny tikajú, takže jedna ani druhá strana by nemali otáľať.”

    Pred novými rokovaniami britská vláda zverejnila sériu dokumentov objasňujúcich jej postoje v kľúčových otázkach odlúčenia, ako sú hranica s Írskom, pôsobnosť Európskeho súdneho dvora a ochrana údajov.

    Británia chce spustiť rokovania o pobrexitovej obchodnej dohode s EÚ v októbri a činitelia v Londýne argumentujú, že zmienené dokumenty preukazujú nerozlučné spojenie záležitostí týkajúcich sa vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ a budúcich vzťahov.

    Európska komisia s tým nesúhlasí a požaduje, aby celý proces prebiehal postupne – najskôr musí dôjsť k dostatočnému pokroku v otázkach finančného vyrovnania a práv občanov, až potom bude možné rokovať o budúcej obchodnej dohode.

    Predstavitelia EÚ nepovažujú za pravdepodobné, že budúci týždeň obe strany dosiahnu na rokovaniach prelom.

    - Reklama -