Brexit: Do boja sú nasadené tieto VIDEÁ. Šíria sa ako lavína

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Takmer minútu a pol dlhé video aktuálne zdieľa jedna z facebookových stránok euroskeptickej strany UKIP – „I Support UKIP – Vote Leave to the EU“ („Podporujem UKIP – Hlasujte pre odchod z EÚ, pozn. redakcie), ktorá sa pýši podporou takmer 45 000 priaznivcov Brexitu. Samotné video bolo publikované pred niekoľkými týždňami a dosiahlo už 130 000 zhliadnutí. Palcom „to sa mi páčiho na tejto facebookovej stránke označilo vyše 3 500 užívateľov a ďalších takmer desaťtisíc ho ďalej zdieľalo.


    Autori krátkeho videoklipu argumentujú pre vystúpenie z EÚ výsostným ekonomickým aj mocenským postavením krajiny. „Sme siedma najsilnejšia ekonomika na svete. Z vojenského pohľadu je Veľká Británia štvrtá najsilnejšia krajina na svete. Sme jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Zároveň sme súčasťou ôsmich najvyspelejších krajín sveta združených v G8,“ uvádza sa v klipe, kde sa v pozadí striedajú zábery na Jamesa Bonda, Stonehenge, Big Ben či Winstona Churchilla.


    Ďalšie video na podporu Brexitu zase zachytáva charizmatického vodcu UKIP Nigela Faraga počas kampane pred referendom. Farage vo videu hovorí s britskými voličmi a tvrdí im, že súčasným vodcom krajiny na Veľkej Británii nezáleží. Popritom Farage popíja svoje obľúbené pivo a symbolicky v jednom z britských „pubov“ pristupuje k poslednému zvoneniu členstvu krajiny v EÚ. Toto video zaznamenalo už vyše 330 000 prezretí a včera ho na svojom profile publikoval samotný Farage.

    Zdroj: Facebook/I Support UKIP – Vote Leave to the EU

    Posledné prieskumy dávajú Borisovi Johnsonovi, Nigelovi Faragovi a všetkým voličom podporujúcim Brexit značný náskok. Podľa jedného z prieskumov predstavoval náskok až devätnásť percent, podľa iného desať percent. Ďalšie prieskumy síce naznačujú tesnejší výsledok, ale všetky bez výnimky favorizujú práve odchod krajiny z Európskej únie. Teraz dostali priaznivci Brexitu ďalšiu vítanú vzpruhu v podobe verejnej pomoci Johna Cleesa z legendárnych Monty Python's Flying Circus.

    Zdroj: Facebook/Nigel Farage

    „Keby som si myslel, že existuje nejaká šanca na rozsiahle reformy Európskej únie, hlasoval by som pre zotrvanie Veľkej Británie v EÚ. Ale nič také sa nestane,“ napísal Cleese na svojom Twitteri a odmietol argumenty odporcov Brexitu, ktoré hovoria o tom, že Veľkú Britániu po vystúpení z Európskej únie čakajú ekonomické problémy. „Obchodovali sme tisíce rokov pred vznikom Európskej únie, prečo by to malo byť následne inak?napísal Cleese zveličene a konštatoval, že by mal byť obesený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

    - Reklama -