Brazílsky prezident Bolsonaro založil novú politickú stranu

    0
    Jair Bolsonaro (Autor: TASR)

    Jeho Aliancia pre Brazíliu má za cieľ bojovať proti “komunizmu, globalizmu a akejkoľvek ideológii, ktorá je proti prirodzenému poriadku,” povedal Bolsonaro v prejave v hlavnom meste Brazília.

    Bolsonaro – niekdajší kapitán brazílskej armády – chce stranu viesť s jedným zo svojich synov, Flaviom, ktorý je senátorom vo federálnom parlamente.

    Bolsonaro nedávno vystúpil zo svojej Sociálnoliberálnej strany (PSL), a to pre spory týkajúce sa financovania predvolebnej kampane.

    Aby mohla nová strana kandidovať vo voľbách, musí teraz zozbierať 500.000 podpisov v najmenej deviatich z 26 brazílskych štátov. Podpisové hárky bude potom skúmať celoštátna volebná komisia.

    V programe novej politickej strany sa píše, že priznáva Bohu miesto “v životoch, dejinách i duši brazílskeho ľudu”, napísala agentúra DPA. Strana tiež podporuje právo občana na vlastníctvo strelných zbraní.

    Bolsonaro vlani vyhral prezidentské voľby, v ktorých sa prezentoval ako politický outsider schopný zbaviť Brazíliu vysokej miery zločinnosti a korupcie, do ktorej bola – ako sa ukázalo za posledné dva roky – zapletená prakticky celá politická elita.

    Už počas predvolebnej kampane vyvolával Bolsonaro kontroverzné reakcie svojimi rasistickými a homofóbnymi výrokmi a oslavovaním vojenskej diktatúry v Brazílii v rokoch 1964-85.

     

    - Reklama -