Brazílsky Amazon je náš, vyhlásil Bolsonaro

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Prezident v sobotu vyhlásil, že Brazília “nemôže zostať a nebude pasívna” tvárou v tvár hrozbám svojej suverenite a zdôraznil, že “Brazílsky Amazon je náš”.

    Bolsonaro neuviedol žiadne mená, ale v minulosti už opakovane obvinil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že sa pokúša zasahovať do toho ako Brazília spravuje Amazon vo chvíli, keď prudký nárast požiarov znepokojil ľudí na celom svete kvôli škodám v obrovskom dažďovom pralese.

    Prezidentove vyhlásenia zazneli na každoročných oslavách v hlavnom meste Brazílie, ktorých súčasťou bola aj vojenská prehliadka. Oponenti vlády usporiadali relatívne malé protesty proti Bolsonarovi vo viacerých častiach krajiny.

    Bolsonaro svoj prejav predniesol v čase, keď Brazíliu kritizuje medzinárodné spoločenstvo za desaťtisíce požiarov, ktoré tento rok vyčíňali v brazílskej časti pralesa okolo Amazonu, a tá predstavuje až 60 percent pralesa.

    Požiare vznikli po krokoch a rozhodnutiach Jaira Bolsonara, ktorými viac sprístupnil dažďový prales ťažbe a poľnohospodárstvu. Údaje získané satelitmi naznačujú, že tempo odlesňovania sa tam rýchlo zvyšuje.

    Ide pritom aj o oblasť, ktorej biodiverzita patrí k najbohatším na svete.

    - Reklama -