Brazílska prezidentka prišla o kreslo. A to nie je zďaleka všetko

    0
    Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová (Autor: SITA)

    Na začatie procesu tzv. impeachmentu bola potrebná jednoduchá väčšina v 81-člennom Senáte, napokon bola dosiahnutá dvojtretinová väčšina, píše agentúra DPA.  Rousseffová čelí okrem iného obvineniam z nezákonného manipulovania so štátnym rozpočtom s cieľom vylepšiť štatistiky o hospodárení svojej vlády. 

    Funkcie hlavy štátu sa ešte dnes ujme viceprezident Michel Temer zo Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), ktorá v marci vystúpila z koalície s Rousseffovej Stranou práce. Temer chce vytvoriť kabinet bez účasti Strany práce, ktorá vládne od roku 2003. Po rozhodnutí Senátu bude 5. augusta otvárať aj olympijské hry v Riu de Janeiro. Rousseffová obvinenia odmieta a hovorí o “prevrate”.

    Počas najbližších 180 dní budú obvinenia voči nej preskúmané za účasti najvyššieho súdu. Následne bude Senát hlasovať o jej definitívnom odvolaní, ktoré musí schváliť dvojtretinovou väčšinou. V opačnom prípade sa Rousseffová znova ujme prezidentskej funkcie. 

    Len niekoľko hodín po tom, ako brazílsky Senát rozhodol o dočasnom suspendovaní prezidentky Dilmy Rousseffovej, bol dnes odvolaný aj celý jej vládny kabinet, napísala agentúra AP. Internetový portál G1 televízie Globo, uviedol že informácia o odvolaní 27 ministrov Rousseffovej vlády bola zverejnená v dnešnom vydaní vládneho vestníka. Medzi odvolanými členmi Rousseffovej kabinetu je aj jej predchodca a učiteľ, bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Odvolanie vlády a predchádzajúce suspendovanie Rousseffovej znamená, že jej nástupca, doterajší viceprezident Michel Temer bude môcť ešte dnes zložiť prezidentský sľub. Michel Temer, člen Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), ktorá v marci vystúpila z koalície s Rousseffovej Stranou práce, naznačil, že má ambíciu znížiť počet ministerských postov z 27 na 22. Okrem toho chce vytvoriť kabinet bez účasti Strany práce, ktorá vládne od roku 2003.

    - Reklama -