Bravčové mäso? Zrušené. Ďalšia vzdelávacia inštitúcia v Rakúsku sa rozhodla vyhovieť moslimom

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Moslimovia tvoria podľa oficiálnych odhadov ministerstva vnútra takmer desať percent rakúskej populácie. Vo Viedni, Salzburgu, Innsbrucku či Grazi a ďalších väčších metropolách je potom podiel moslimských prisťahovalcov ešte vyšší. Táto skutočnosť je znateľná najmä v materských školách a na základných školách, kde majú deti z Turecka, Sýrie alebo Afganistanu medzi žiakmi tretinové a vyššie zastúpenie. To so sebou prináša z pohľadu rakúskeho obyvateľstva nepochopiteľné ústupky.

    Pred pár dňami redakcia servera Parlamentné listy informovala o rozhodnutí vedenia materskej škôlky v Amstettene, ktoré z jedálneho lístka vyradilo pokrmy z bravčového mäsa. Tento krok vzbudil u rodičov rodených rakúskych detí značné pobúrenie. Veľmi si to u nich potom škola „nevyžehlila“ ani vysvetlením, podľa ktorého „škôlku navštevujú aj deti z iných kultúr“, a preto sa treba prispôsobovať ich náboženským a ďalším zvyklostiam.

    Hoci kontroverzné rozhodnutie vedenia škôlky ostro kritizoval zástupca starostu mesta aj ďalší lokálni politici, člen mestskej rady pre sociálnu oblasť konštatoval, že zostavenie jedálneho lístka je plne v kompetencii riaditeľa škôlky a úrady nemôžu do celej záležitosti zasahovať. Zistenie rakúskej spravodajskej televízie oe24 dokazuje, že tento ústupok majoritnej spoločnosti voči moslimskej menšine nebol žiadnou výnimkou.

    Ďalší podobný prípad sa odohral na základnej škole v dvadsiatom prvom viedenskom obvode Floridsdorf. Oe24 má k dispozícii oficiálny dokument školy, prostredníctvom ktorého inštitúcia rodičom oznamuje, že v školskej jedálni sa už nebude podávať bravčové mäso. Dokument poskytol televízii otec jedného chlapca, ktorý školu navštevuje. „Ja chcem, aby môj syn mohol jesť napríklad bravčový rezeň. Nikoho, samozrejme, nenútim, aby ho jedol. Ale my sa vo vlastnej krajine predsa nemusíme prispôsobovať ostatným,“ uviedol nemenovaný muž.

    Škola však svoje rozhodnutie považuje za správne a nevidí na ňom nič zlé. „Ide o logistický problém s výdajom jedál v pomerne krátkom časovom horizonte. V neposlednom rade je medzi našimi žiakmi viac ako 60 % moslimov. V každom prípade som pripravená sa opäť stretnúť so zástupcami rodičov a nájsť obojstranne prijateľné riešenie,“ prisľúbila na otázku oe24 riaditeľka školy Gabriele Gellnerová.

    - Reklama -