Brat bombového útočníka z Manchestru si na súde vypočul obžalobu

    0
    Novinári čakajú pred budovou súdu v Londýne 18. júla 2019. Brat páchateľa samovražedného bombového útoku, pri ktorom v máji 2017 zahynulo v Manchestri 22 ľudí, sa vo štvrtok 18. júla 2019 postavil pred súd. (Autor: TASR)

    Hashem Abedi (22) je mladším bratom Salmana Abediho, ktorý sa odpálil medzi návštevníkmi koncertu. Krátko po útoku ho zatkli v Líbyi, domovskej krajine jeho rodičov, a do Británie ho vydali v stredu. 

    Abediho po prílete do Británie zadržali a obvinili z “vraždy, pokusu o vraždu a sprisahania s cieľom uskutočniť výbuch” potenciálne ohrozujúci ľudské životy, uvádza sa vo vyhlásení manchesterskej polície.

    Brat útočníka si na súde nižšej inštancie v londýnskom Westminstri vypočul od prokurátorky Kathryn Selbyovej obžalobu v 22 bodoch z vraždy, v jednom bode z pokusu o vraždu v súvislosti s viac než 260 ľuďmi, ktorí utrpeli zranenia, a v jednom bode zo spolupáchateľstva pri príprave výbuchov.

    Abedi počas 15-minútového procesu vypovedal len pri potvrdení svojho mena, dátumu narodenia a britského občianstva. Vo väzbe zostane do pondelka, keď sa rozhodne o výške kaucie.

    Príslušné úrady sú presvedčené, že Abedi zohral kľúčovú úlohu pri plánovaní tohto samovražedného bombového útoku.

    Jeho advokát tvrdí, že Abedi bol počas zadržiavania v Líbyi mučený a prinútený podpísať priznanie pod nátlakom. Dodal, že jeho klient sa nevzpieral extradícii, pretože sa chcel vrátiť do Británie a očistiť svoje meno.

    - Reklama -