Boris Johnson vraj klamal. Mazalo sa, Londýn cúva. Ale noviny prinášajú správu: Jeden pán hovoril, že Rusi naozaj…

    0
    Boris Johnson (Autor: TASR)

    Britské ministerstvo zahraničia 22. marca uverejnilo tweet, v ktorom sa hovorilo o tom, že podľa britských expertov pochádza jed Novičok, ktorý otrávil Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, z Ruska. Lenže o pár dní neskôr povedali britskí vedci niečo iné. Použitá bojová látka je podľa nich skutočne Novičok, ale jej údajný ruský pôvod sa nepodarilo dokázať.

    Tweet zo stránok britského ministerstva zmizol, na čo obratom upozornila ruská ambasáda vo Veľkej Británii. Informuje o tom server britského denníka The Guardian.

     

     

    Zdroj: Twitter/Russian Embassy, UK

    Keď Johnsonovo ministerstvo zverejnilo daný tweet, rozčúlilo to predsedu labouristov Jeremyho Corbyna. Keď Johnson túto informáciu zverejnil, pracoval podľa Corbyna s dátami neadekvátne a vyvodzoval z nich závery, ktoré nemohol podložiť faktami. Johnson na oplátku obvinil Corbyna, že hrá ruskú hru.

    Johnson však zašiel ešte ďalej. Už niekoľko dní predtým povedal pre nemecký Deutsche Welle, že ho vedci uistili, že jed Novičok pochádzal z Ruska.

    Britský konzervatívny politik Ben Wallace svojho kolegu Borisa Johnsona hájil v BBC. Upozornil na to, že podľa britských vedcov nie je vôbec jednoduché Novičok vyrobiť. Nejde len o zodpovedajúce vybavenie, ale predovšetkým skúsenosti s nebezpečnými látkami. Novičok bol vraj vyvinutý v Sovietskom zväze a Rusko ako jeho nástupnícky štát má kapacity na to Novičok vyrobiť.

    Hamish de Bretton-Gordon, jeden z britských armádnych expertov na chemické, biologické a jadrové zbrane, pre The Guardian konštatoval, že britská vláda Theresy Mayovej musí zverejniť dôkazy, ktoré ju vedú k záveru, že Novičok použitý pri útoku na Sergeja Skripaľa pochádzal naozaj z Ruska. Ak má vláda tieto dôkazy k dispozícii, musí ich zverejniť, a to hlavne preto, aby vyrazila Rusku zbraň z ruky v prebiehajúcej dezinformačnej vojne. Ak nedôjde k zverejneniu dôkazov, Kremeľ získa jednoznačnú výhodu.

    Hamish de Bretton-Gordon vraj nepochybuje o tom, že Theresa Mayová má dôkazy o tom, čo hovorí jej vláda. Problém je v tom, že s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou ide o veľmi citlivé informácie, ktorých zverejnenie by mohlo odhaliť aj ich zdroj. A tu sa to začína komplikovať. Britská premiérka by mala nájsť spôsob, ako informácie zverejniť bez odhalenia ich zdroja. Ak tento spôsob nenájde, Rusko si pripíše jasné víťazstvo v informačnej vojne vedenej so Západom.

    Theresa Mayová

    Theresa Mayová. Zdroj: TASR

    Ústretové gesto by vraj malo urobiť aj Rusko. Medzinárodne uznávaní experti by mali dostať možnosť vstúpiť do uzavretého mesta v Rusku Šichany, kde sa pravdepodobne nachádza armádna chemická výskumná základňa. Ak Rusi trvajú na tom, že Novičok nevyrobili, nemala by im vraj prítomnosť expertov v tomto meste vadiť. Hamish de Bretton-Gordon mal na mysli expertov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

    Rusko s britskými závermi nesúhlasí. Teoreticky je tiež možné, že Ruská federácia opustí OPCW, čo by bolo ranou pre medzinárodnú bezpečnosť. Rusko už teraz dáva najavo, že má pochybnosti o nestrannosti OPCW. Výkonný riaditeľ tejto organizácie Ahmet Üzümcü sa však za nezávislosť inštitúcie jednoznačne zaručil a zdôraznil, že v prípade vyšetrovania útoku v britskom Salisbury postupuje rovnako nestranne ako v ktorýchkoľvek iných prípadoch.

    Britský denník The Guardian navyše nepochybuje o tom, že Rusko využije neuvážené slová britského ministra zahraničia Borisa Johnsona na to, aby znemožnilo Veľkú Britániu na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Západ Veľkú Britániu jasne podporil, ale Rusko na pôde OSN prejde pravdepodobne do protiútoku, ktorý môže Britániu a Západ oslabiť.

    Briti nechcú pripustiť, aby sa Rusi zapojili do vyšetrovania útoku v Salisbury, s odôvodnením, že vraj neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by prikazovala umožniť účasť na vyšetrovaní aj možnému páchateľovi.

    Ďalšie informácie k otrave Sergeja Skripaľa priniesol server britského denníka The Times.

    Ten uvádza, že podľa vysoko postavených britských zdrojov majú tajné služby k dispozícii vierohodné údaje o tom, že v útoku na Sergeja Skripaľa má prsty Ruská federácia. Tieto vysoko postavené zdroje však neboli bližšie špecifikované. Už predtým sa vraj objavila informácia, že Rusko možno plánuje nejakú akciu, nejaký atentát.

    Tieňová ministerka vnútra za Labouristickú stranu Diane Abbottová obvinila Borisa Johnsona, že britský minister zahraničia neodpustiteľne uviedol britskú spoločnosť do omylu, keď oznámil, že britskí vedci v Porton Downe potvrdili, že Novičok použitý pri útoku na Skripaľa pochádzal z Ruska.

    „Boris Johnson by mal reprezentovať Veľkú Britániu na medzinárodnej scéne, ale svojimi činmi znovu a znovu potvrdzuje, že to nie je schopný robiť s patričnou zodpovednosťou,“ nedávala si servítku pred ústa Abbottová.

    Stály predstaviteľ Veľkej Británie pri OPCW John Foggo dal jasne najavo, že nepochybuje o ruskom angažmán v útoku v Salisbury. To, že Rusko predkladá rôzne iné možnosti, podľa Fogga len dokladá, že sa snaží zastrieť pravdu. Rusko je jedným z mála miest, kde sú schopní Novičok vyrobiť.

     

     

    Zdroj: Twitter/Ondrej Kundra

    - Reklama -