Bomby ani zbrane nepotrebujete. Používajte autá! Známa organizácia toto odporučila už pred rokmi

    0
    Miesto na promenáde v Nice 15. júla 2016 po nočnom teroristickom útoku. (Autor: TASR)
    Ešte v roku 2000 dala azda najznámejšia teroristická organizácia na svete al-Káida svojim prívržencom smrteľne nebezpečný návod na to, ako vraždiť v mene džihádu aj bez zbraní a výbušnín. Militanti odporučili všetkým džihádistom na svete, aby sa netrápili výrobou výbušnín či zháňaním zbraní na čiernom trhu a použili namiesto toho auto, ktoré je masovo dostupné a v zlých rukách dokáže pripraviť o život desiatky ľudí. 
     
    Dôkazom toho, že zvrátená taktika teroristov z al-Káidy funguje, sú v Európe viaceré útoky, ktoré sa stali v uplynulých rokoch. 
     
    V máji 2013 použil auto pri útoku vrah, ktorý má na svedomí vojaka Leeho Rigbyho. Útočník ho najprv zrazil autom a potom dobodal nožom na smrť. 
     
    O rok čakalo zdesenie z takéhoto typu útokov aj Francúzov. V decembri 2014 najprv útočník v dodávke zrazil 11 a vážne zranil dvoch ľudí v meste Dijon. Besnenie agresívneho šoféra inšpirovaného odporúčaním al-Káidy trvalo vtedy polhodinu. Útočník za volantom podľa svedkov kričal známe arabské zvolanie „Alláhu akbar“. 
     
    Len jediný deň po zdesení ľudí z Dijonu sa situácia ako vystrihnutá zo zlého sna opakovala na vianočných trhoch vo francúzskom Nantes. Útočníka, ktorý autom zrazil a zranil desať ľudí, chytili a uväznili, ale neskôr sa sám obesil v cele. 
     
    Vlani v júli sa terčom útoku, pri ktorom bolo auto použité ako zbraň, stalo opäť Francúzsko, ale tentoraz boli následky fatálne. Za volantom sedel Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, ktorý počas osláv Dňa dobytia Bastily v Nice zabil 86 ľudí. 
     
     
    Brutálny masaker vo francúzskom Nice, pri ktorom bolo po dvoch rokoch znova použité auto, nebol vlani jediný. Zdesenie priniesli znova vianočné trhy, ale tentoraz v Berlíne. Anis Amri v nemeckej metropole narazil autom do davu ľudí a zabil dvanásť ľudí. 
     
    Len minulý mesiac sa útok autom opakoval vo Veľkej Británii. Priamo v srdci Londýna zrazil Khalid Masood niekoľko chodcov na Westminsterskom moste a následne dobodal policajta na smrť. O život prišlo 5 ľudí vrátane útočníka. Piata obeť podľahla zraneniam v nemocnici necelý mesiac po útoku. 
     
    Najnovší útok zasiahol Švédsko. Doposiaľ neznámy útočník v Štokholme pozrážal ľudí v pešej zóne mesta. Nákladné auto, ktorým vodič pripravil o život najmenej dvoch ľudí, bolo ukradnuté. Niektoré médiá hovoria o piatich mŕtvych, ale polícia počty zatiaľ nepotvrdila. Čin vyšetrujú s podozrením na teroristický útok. 
     
    - Reklama -