Bomba vo vlaku bola len atrapa. Bolo to veľmi podozrivé, tvrdí polícia

    0
    Teroristické útoky v Paríži. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Včera Nemecko vystrašil možný teroristický útok počas futbalového zápasu medzi Nemeckom a Holandskom, ktorý museli z bezpečnostných dôvodov zrušiť. Teraz je už jasné, od koho prišlo varovanie. Ako sa vyjadril predseda Spolkového úradu pre ochranu ústavy Hans-Georg Maassen, Nemecko sa musí naučiť žiť s tým, že existuje teroristická hrozba, informuje Česká televízia.

    Pátrajú po mužovi s atrapou

    Ako uviedol Herrmann, informáciu o atentáte na športovom podujatí, dostal ešte v utorok popoludní a zrušenie zápasu ho neprekvapilo. Obhajuje rozhodnutie nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera, ktorý mal podľa neho závažné dôvody. Včera ešte de Maiziere odmietol konkretizovať zdroj informácie. Dôvodom zrušenia zápasu boli obavy a varovanie pred bombovým útokom na štadióne. Mala sa na ňom nachádzať aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

    Polícia po podozrivých neustále pátra, no nikoho nezadržala, ani nenašla výbušninu. Preskúmaných bolo ale niekoľko podozrivých predmetov, medzi nimi i balíček zaistený vo vlaku InterCity na ceste z Brém do Oldenburgu. Podľa agentúry DPA však išlo len o atrapu, nie o skutočnú výbušninu. Polícia teda pátra po mužovi, ktorý nechal balíček vo vlaku. „Vyzeralo to naozaj podozrivo,“ uviedla hovorkyňa polície Sandra Perlebachová. K balíčku boli privolaní policajný pes aj pyrotechnici.

    Nová technika teroristov

    Maassen sa v televízii ARD zároveň vyjadril, že ak Islamský štát bude mať možnosť útočiť v Nemecku, tak sa o to aj pokúsi. Nemecko by však nemuselo celoplošne rušiť všetky väčšie akcie. Povedal to šéf organizácie, ktorá plní funkciu civilnej kontrarozviedky. Podľa Massena začali teroristi v Európe využívať novú taktiku, keď sa vyhadzujú do vzduchu samovražední atentátnici.
     

    - Reklama -