Bolsonaro: Je mylným tvrdením, že Amazónia je dedičstvom celého ľudstva

    0
    Jair Bolsonaro (Autor: TASR)

    “Je mylným tvrdením, že Amazónia je dedičstvom celého ľudstva a vedci nesprávne tvrdia, že naše amazonské lesy sú pľúcami planéty,” uviedol Bolsonaro citovaný agentúrou AFP.

    Narážal tým na nedávne ostré slovné výmeny a zhoršenie vzťahov medzi Brazíliou a Francúzskom, ktoré bolo jedným z najhlasnejším kritikov postupu Brazílie pri hasené požiarov v amazonskom pralese.

    V rámci tejto polemiky francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že otázka suverenity nad Amazóniou je “otvorenou záležitosťou”. Na území Brazílie sa pritom nachádza až 60 percent plochy amazonského pralesa.

    Bolsonaro na margo tejto slovnej prestrelky dodal, že každá iniciatíva, ktorá pomôže ochrane Amazónie, musí súčasne rešpektovať zvrchovanosť Brazílie. “Odmietame zasahovanie maskované za dobré úmysly,” vyhlásil.

    Bolsonaro súčasne poprel, že Amazónia je zničená, ako to tvrdia médiá. “Každý z vás môže prísť a presvedčiť sa o tom na vlastné oči,” vyzval.

    Poznamenal, že za jeho vlády sa v Brazílii podarilo výrazne znížiť kriminalitu, a uviedol, že Brazília je aj priateľskejšia voči cudzincom.

    Brazília sa podľa Bolsonara hlási k rešpektovaniu  ľudských práv a demokracie, slobody slova i vierovyznania a odsudzuje útoky spáchané kvôli viere.

    Jeho krajina je oddaná šíreniu mieru, čo dokazuje aj svojou účasťou v mierových misiách OSN, napríklad na Haiti, v Konžskej demokratickej republike či v Libanone.

    Potvrdil tiež ochotu Brazílie zapájať sa aj naďalej do týchto misií a podieľať sa na výcviku jej nových príslušníkov.

    - Reklama -