Bolo to niečo rasistické, kajal sa kanadský premiér. Vytiahli na neho staré fotky aj video

    0
    Justin Trudeau (Autor: TASR)

    Kanadský premiér Justin Trudeau hasí mediálny malér. Magazín Time totiž zverejnil fotografiu spred 18 rokov. Na nej je Trudeau v mejkape a v turbane prestrojený za postavu z rozprávok Tisíc a jedna noc.

    Čiernobiela fotografia vtedy 29-ročného Trudeaua pochádza zo školského večierka nazvaného Arabské noci z roku 2001.

     

     

    Zdroj: Twitter/TIME

    Premiér sa už za fotografiu ospravedlnil. „Nemal som to robiť. Mal som vedieť, že to nemám robiť, ale urobil som to,“ povedal podľa CNN reportérom v lietadle.

    Žiada Kanaďanov o odpustenie

    „A hlboko to ľutujem,“ dodal. Fotka sa mu vraj zdá rasistická, ale vtedy mu to údajne rasistické nepripadalo. 

    “Teraz uznávam, že to bolo niečo rasistické. Hlboko ľutujem, že som niečo také urobil,” povedal neskôr na tlačovej konferencii. Dodal, že urobil chybu, a požiadal Kanaďanov, aby mu odpustili.

    CNN dodáva, že Trudeau sa momentálne usiluje o znovuzvolenie. „Stojím tu pred Kanaďanmi, ako tu budem stáť počas tejto kampane, a hovorím o úsilí, ktoré musíme vyvinúť, aby sme spoločne vytvorili lepšiu krajinu,“ uviedol Trudeau.

    „A aj naďalej sa na to sústredím a budem pokračovať v boji proti netolerancii a diskriminácii, hoci som v minulosti zjavne urobil chybu,“ doplnil.

    Líder opozície si neodpustil kritickú poznámku, že tzv. brownface (natretie si tváre mejkapom ako paródia iných etník) bol rasistický už v roku 2001 a že Trudeau nie je vhodný kandidát na vedenie krajiny. 

    Jagmeet Singh, líder kanadskej Novej demokratickej strany, označil fotografiu za “urážlivú”.

    Po fotkách sa objavilo aj video

    Kanadská spravodajská stanica Global News zverejnila vo štvrtok video kanadského premiéra Justina Trudeaua s čiernym mejkapom na tvári.

    Stalo sa tak len deň po tom, ako kanadský líder čelil kritike za to, že mal na tvári “rasistický” tmavý mejkap počas večierka na škole, kde pred 18 rokmi učil. Informovala o tom agentúra AFP.

    Člen Trudeauovho predvolebného tímu pre AFP potvrdil, že na záberoch, ktoré zverejnila Global News, je kanadský premiér “na začiatku 90. rokov”.

    Trudeaua je tam vidieť s čiernym mejkapom na tvári a na rukách, pričom oblečený je v roztrhaných rifliach a tričku.

    Prieskumy premiérovi nedávajú istotu na komfortné vládnutie

    Podľa septembrových výsledkov prieskumu spoločnosti Nanos Research má Trudeauova Liberálna strana pred voľbami podporu 34,6 percenta a konzervatívci 30,7 percenta.

    Prieskumy naznačujú, že Trudeau by vo voľbách nemusel získať dostatočný počet kresiel na to, aby mohol vládnuť samostatne.

    Autor: kas/TASR

    - Reklama -