Bola to žravá politika po peniazoch! Matovič a Viskupič ma šikanovali. Obviňuje poslankyňa Ritomská vedenie OĽaNO

0
Mária Ritomská skladá poslanecký sľub na ustanovujúcej schôdzi NR SR. (Autor: SITA)

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti? To je experiment, ktorý strane Igora Matoviča nevyšiel. Myslí si to bývala poslankyňa, ktorá sa o móresoch predsedu a jeho kolegov presvedčila na vlastnej koži. Znechutene o tom napísala vo svojom blogu na sme.sk.

„Bola to žravá politika po peniazoch. Bolo mi jasné, že od začiatku môjho príchodu do klubu OĽaNO ma mobbovali. Aj teraz sa Viskupič voči mne správa ako nevychované zviera z džungle… toto nie je žiadna spolupráca,“ napísala poslankyňa. Opísala aj praktiky na začiatku volebného obdobia, kedy sa poslanci museli na príkaz Matoviča skladať na právnikov, ktorí mali pripravovať zákony za Obyčajných. „My, poslanci, prinesieme nápad, povieme si ho na klube a zadáme úlohu právnikom,“ kázal predseda.

„Právnikov mal za úlohu vyberať mladý právnik a poslanec Miroslav Kadúc. Kto bude tvoriť team právnikov? Mladí právnici, urobíme výberové konanie. To bola úloha pre poslanca Miroslava Kadúca. On ich mal vyberať do spoločného teamu, a tento bude pripravovať zákony. A ešte všetci poslanci budeme prispievať po 1 000 eur na team právnikov. Ozaj, myšlienka vhodná pre manažéra. Ale nie pre politika, myslela som si. Na čo budem prispievať na mladých právnikov? Zákon si pripravím aj ja. Nepáčila sa mi myšlienka lídra OľaNO,“ zaštrajkovala Ritomská a Matovič nakoniec sľúbil skúšobnú dobu na tri mesiace, „či sa to osvedčí“. Ako píše, začal sa hon na právnikov, ale vedenie o skúsených záujem nemalo. Kadúc ukončil výberové konanie. OľaNO prijalo mladých právnikov, čerstvých absolventov. „Po jeho skončení mi jedna právnička volala a povedala, že vycítila, že z toho nič nebude,“ a dodala: „Ešte šťastie, že zákony OĽaNO nie sú v parlamente prijaté.”

Cynik Matovič

Čo to o charaktere Matoviča prezradila aj jej osobná skúsenosť. „Jedného dňa sa objavila v klube OĽaNO pani Ľubica K., pricestovala až z Košíc a do záložne dala aj svoj prsteň, len aby lídrovi politického hnutia predstavila svoj projekt pomoci občanom na východe. Celý deň ho čakala, ani cez prestávku jej nebolo umožnené stretnutie s lídrom. A po prestávke zase rečnil v rozprave. Ani tajomníčka klubu Táňa K. (pozn.red.: Tatiana Kratochvílová, bývalá kandidátka na primátorku Bratislavy) jej nevedela povedať, kedy sa pán Matovič pre ňu „uvoľní”. večer po skončení rokovania o 19, 00 hod. sa pani Ľubica rýchlo spojila s tajomníčkou klubu Táňou, ale ona jej povedala, že pán Matovič odišiel na stretnutie a už sa nevráti. A bum, čo teraz , milá pani prespite a zajtra si ho počkajte. Ale nie, nemôžem, idem nočným rýchlikom domov a nemám na cestu. Nuž fanynku pána poslanca Igora Matoviča som odprevadila až do vlaku aj s lístkom. Na druhý deň mi telefonovala a spýtala sa, čo pán Matovič povedal na jej odkaz. Pán Matovič? Na Váš odkaz? Viete, nezľaknite sa, on ho ani nečítal, a roztrhal predo mnou a rovno hodil do koša.“

Parlabiznis

Na Matovičove kšefty medzi poslancami si poslankyňa tiež nechcela zvyknúť. „Rozdeliť peniaze každého poslanca pre asistentov, to bola ďalšia podnikateľská myšlienka lídra OĽaNO. Ale popritom unikala práca s občanmi, voličmi. Navonok sa s nimi pracovalo, ale nič konkrétne sa pre nich neriešilo.“

Podľa jej slov sa jej stále viac otvárali oči, čo sa vlastne skrýva za experimentom politiky lídra OĽaNO. „Nebolo to nič nové, ako sa pred voľbami chválil občanom. Treba odstrániť zlo z politiky. Politické heslá na bilboardoch oklamali občanov. Už prvé tri mesiace mi ukázali, že nič nepriniesol do politiky, znovu sa točíme v predkladaní zákonov. On veľmi dobre vedel, že nebudú prijaté. Celá opozícia hrá pred občanmi politické divadlo a politickými rečami “oblbujú” občanov. A volič, občan nevidí do vnútra celého tohto politického diania. Vždy si volí, akože “pekných rečníkov”. A politici majú potom zase 4 roky pokoj,“ naložila kolegom z parlamentu.

- Reklama -