Bola to jedna veľká faloš. Je to hra na paragrafy a peniaze v alobale. Primátor hrá mŕtveho chrobáka, rozčuľujú sa liberáli kvôli pokusu v Novákoch

    0
    Poslanci NR SR za stranu SaS- Anna Zemanová, Karol Galek a Renáta Kaščáková (Autor: OS)

    Na tlačovej konferencii informoval Karol Galek zo strany SaS, ktorý je tímlíder pre energetiku o tom, že z krajskej prokuratúry v Trenčíne dostali zamietnutie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa, ktoré podávali ešte v novembri a týkal sa prevádzkového pokusu na treťom bloku v nováckej hnedouhoľnej elektrárni. „Najzaujímavejšie na tom je, že prokurátorka sa namiesto vyšetrovania, prečo ľudia museli trpieť nadmerné znečistenie životného prostredia a ohrozenie ich zdravia, sústredila na obhajobu prevádzkového pokusu,“ zdôraznil poslanec, pričom v zamietnutí sa ani raz prokurátorka nedotkla toho, že pokus sa robil na zariadení vyradenom z prevádzky.

    Chýbajúce povolenia

    Vyradenie z prevádzky malo však podľa Galeka svoje dôvody a to najmä tie, že nespĺňalo emisné normy. Protokol o obnovenie prevádzky pritom vôbec neexistuje a neexistuje tiež ani povolenie na podnikanie v energetike, ktoré by bolo vydané pre Hornonitrianske bane, ktoré pokus realizovali. „Ak si pozriete Obchodný register SR, tak Hornonitrianske bane tam podnikanie alebo výrobu vôbec nemajú uvedenú,“ zdôraznil poslanec SaS s tým, že chcú podať podnet generálnemu prokurátorovi na preskúmanie zákonitosti krajskej prokuratúry v Trenčíne.

    Celé to bola veľká faloš. Je to hra na ľuďoch

    Podľa poslankyne Anny Zemanovej pochybila prokurátorka vo viacerých veciach a opomenula zákon o ovzduší, o životnom prostredí a tiež o posudzovaní vplyvu na životné prostredie. Hoci prevádzkový pokus obhajovali odskúšaním nových postupov na odsírenie spalív, bola však použitá iba sóda bikarbóna, čo je podľa Zemanovej neakceptovateľné ako obhajoba výskumu. „Prvotným cieľom nebol žiaden pokus. Išlo výslovne o to, že baniam sa kopilo uhlie, ktoré nemali kde spáliť. Toto celé bola zástierka. Bola to jedna veľká faloš, kde sa tvárili, že idú niečo skúmať. Všetko ostatné je hra, hra na ľuďoch, na paragrafy a na peniaze v alobale. Vyzývame preto vládu, aby sa tejto téme venovala a aby predstavila postupný plán útlmu ťažby a plán transformácie regiónu hornej Nitry,“ vyzvala premiéra Roberta Fica poslankyňa Slobody a Solidarity.

    Partia nenásytných kamarátov balí peniaze do alobalu

    „Vidím, že sa nikto nezastane občanov Trenčianskeho kraja. Nie je to ani vláda a ani Trenčiansky samosprávny kraj. Na jednej strane má vláda plné ústa toho, ako chce regiónu pomôcť, ale na druhej strane sa na týchto ľuďoch konajú pokusy, ako keby to boli pokusné králiky. Ako sa majú ľudia cítiť, keď dýchajú tony škodlivých splodín a keď sa im deti dusia od alergií? Ako sa majú ľudia cítiť, keď nejaká partia nenásytných kamarátov balí peniaze do alobalu?“ pýta sa poslankyňa Renáta Kaščáková, ktorá upozorňuje, že aj tak sa vždy tvrdí, že normy sú v poriadku a nič sa nedeje. Z toho dôvodu začala strana SaS so zbieraním podpisov pod petíciu.

    „Baníci a ich rodiny si nezaslúžia takúto ignoranciu a klamstvá, ktorým sa im dostáva. Apelujeme preto na vládu, aby nestrkali hlavu do piesku,“ dodala Kaščáková.

    Pre PL povedala poslankyňa Zemanová, že primátor Novák Daniel Daniš hrá mŕtveho chrobáka pre biznis väzby. „Pán primátor hrá mŕtveho chrobáka. Zrejme tie väzby na najväčšieho investora v regióne sú silnejšie, ako niečo povedať. O znečistení prostredia však jednoznačne hovoria fakty,“ uzavrela poslankyňa SaS.

    - Reklama -