Bola som v Sýrii, keď Merkelová vyhlásila, že bude prijímať Sýrčanov. V Nemecku kancelárku nechápu. A teroristi v Európe sú už dávno. Slová vojnovej novinárky

    0
    Vojnová novinárka Markéta Kutilová (Autor: Lenka Klicperová)

     Markéta, ktorá nedávno pôsobila tiež v Kongu, Iráne alebo na Srí Lanke, si dala za cieľ zistiť, prečo toľko utečencov odchádza práve zo Sýrie a taktiež sa chcela oveľa viac dozvedieť o Islamskom štáte. Spoločne so šéfredaktorkou magazínu Ľudia a krajiny Lenkou Klicperovou sa preto vydali na nebezpečnú misiu. Obe novinárky potom prežili tri týždne na severe Sýrie medzi kurdskými bojovníkmi v ich autonómnej oblasti.

    Kurdi sú v boji proti IS veľmi úspešní a dobyli na ňom staré a svoje dôležité mesto Kobané. Práve tam strávila Markéta Kutilová najviac času. Kobané označuje za novodobý Stalingrad a k jeho statočným obyvateľom vzhliada s veľkým rešpektom. S Kurdmi potom navštívila aj niektoré bojiská na hraniciach s Islamským štátom.

    “Po tom, čo sme na našich misiách už videli a zažili, sa s Lenkou už považujeme za dosť skúsené, napriek tomu nás Kurdi svojím veľkým srdcom dostali. Vychádzali z trosiek domov s rozžiarenými úsmevmi a snažili sa nás pohostiť tým posledným, čo im zostalo. Aj keď  zaznamenali skvelé víťazstvá, majú ohromné straty. V žiadnom prípade sa však nevzdávajú, je to pre nich možno šanca, že konečne získajú svoj legitímny štát,” konštatovala novinárka.

    Lacnú ropu od teroristov kupujú Turci aj iné okolité štáty

    ,,Mnoho ľudí sa pýta, odkiaľ stále berie Islamský štát peniaze na svoju vojnu a záškodnícke operácie. Je to predovšetkým z predaja ropy a iných energetických zdrojov, ktoré teroristi zabrali v prvom rade. Denne im z toho plynie zhruba  1,5 milióna dolárov. S ropou potom obchodujú ich mafie, ktoré ju predávajú za tretinu ceny, preto je o ňu veľký záujem. Najviac ju berú priekupníci z Turecka, Iraku aj z Asadovho režimu, a tiež iné krajiny. Ďalším veľkým zdrojom ich príjmov sú dane, ktoré vyberajú asi od šiestich miliónov obyvateľov. Ovládajú totiž značnú časť Sýrie a Iraku,” informovala Markéta Kutilová. Navštívila aj jedno z mála oslobodených sýrskych miest Tel Abyat a zisťovala, ako to tam počas Islamského štátu fungovalo.

    ,,Islamisti okamžite zavreli všetky školy, ženám nariadili nosiť burky a zakázali fajčenie a napríklad aj futbal. Na frekventované miesto postavili klietku, do ktorej zatvárali ľudí aj za menšie prehrešky. Z miestneho štadióna urobili verejné popravisko, kde za krátke obdobie svojej vlády odrezali hlavy desiatkam obyvateľov. Ich ženy, väčšina z teroristov mala aj štyri manželky, sa potom votreli medzi ľudí ako špicli,” doplnila publicistka.

    Odísť z Islamského štátu nie je vôbec jednoduché. Podľa Kutilovej si vo väčších mestách teroristi vypracúvajú zoznamy rodinných príslušníkov, a keď chce niekto vycestovať inam, dostane len krátku priepustku. Ak sa nevráti včas, často povraždia jeho príbuzných.

    Obyvatelia oslobodených kurdských miest a dedín žijú teraz v neustálom strachu z napadnutia IS. Preto má každý člen rodiny, okrem najmenších detí, svoj kalašnikov. Ten najschopnejší spí ozbrojený pred domom, aby mohol čo najdlhšie odrážať útoky, a dal tak ostatným šancu dostať sa do bezpečia.
    V júli tohto roka, keď celý svet oplakával mŕtvych turistov v Tunisku, vykonali islamisti ešte väčší masaker v oslobodenom Kobané, kde povraždili viac ako 300 civilistov.

    “Neviem, ako dlho ešte bude Islamský stáť existovať. Možno sa po parížskych útokoch niečo zmení. Nie je to však isté, veď už štyri roky terorizuje svet. Obchod s lacnou ropou a so zbraňami je pre mnohé krajiny veľa výhodný a  nebudú chcieť oń prísť. Veľkú úlohu zohrávajú samozrejme veľmocenské záujmy. Sýria určite nebude po skončení vojny rovnaká, ako bola pred ňou. Svetové veľmoci aj okolité štáty teraz rozohrávajú svoj boj o územie aj vplyv,” vyhlásila Markéta Kutilová.

    Obyčajní Nemci sú z utečencov v rozpakoch, boja sa o budúcnosť

    Nebojácnej novinárke po tom, čo v Sýrii videla, prekáža, že ľudia  hádžu do jedného vreca utečencov pred vojnou s ekonomickými utečencami. “Do Európy prúdia migranti predovšetkým dvoma smermi. Pred islamistami utekajú balkánskou cestou cez Turecko a Grécko predovšetkým Sýrčania, ale napríklad aj Afganci. To sú ľudia, ktorí majú nárok na azyl. Druhou cestou, najmä cez Taliansko, sa dostávajú k nám ľudia z Afriky a Kosova, práve medzi tými je najviac ekonomických utečencov. To je potrebné zásadne rozlišovať. Taliani nie sú schopní plniť medzinárodné dohody, pretože Európa ich v tom nechala samých. Radšej dajú utečencovi 50 eur do vrecka a pošlú ho ďalej,” uviedla.

    Sýrčania podľa nej utekajú vo veľkom preto, že už stratili po rokoch vlády Islamského štátu všetku nádej na normálny život. Okrem teroru tam hrá veľkú rolu obrovská inflácia a kruté životné podmienky. Nefunguje základná infraštruktúra, školy ani nemocnice. Väčšinou potom zo Sýrie odchádzajú ľudia zo strednej triedy, pretože pašeráci si za cestu pre jedného človeka do Európy účtujú asi 3 200 eur.

    Sýrčania však iba neutekajú. Z Turecka sa ich vrátili na územia oslobodené od IS už desaťsíce, aj keď prichádzajú do úplne zničených domov.

    “Boli sme v Sýrii práve v čase, keď Angela Merkelová vyhlásila, že budú Sýrčanov prijímať. Ľudia boli z toho nadšení, že ich niekde chcú, a začali sa húfne pripravovať na cestu. Lenže ja som teraz navštívila aj Nemecko a tam z toho žiadnu radosť nemajú. Vláda totiž stanovila pre každé mesto i dedinu utečenecké kvóty. Väčšina Nemcov však  nechápe, čo tým Merkelová vlastne sleduje, pretože sa ich štát bude musieť aj zadlžiť. Panujú tam obavy o budúcnosť. Vo východnom Nemecku, kde funguje veľký počet utečeneckých táborov, ich tamojší obyvatelia veľmi nemajú v láske, takže Sýrčania zostávajú väčšinou za plotom. Zamestnanie nachádzajú migranti dosť ťažko a kosovských  utečencov už Nemci transportujú letecky späť,” opísala zložitú situáciu v Nemecku  Kutilová.

    Väčšie riziko ako utečenci vraj predstavujú už zabývaní radikáli

    V Európe vraj teraz žije už 40 miliónov moslimov a novinárka Kutilová sa čuduje faktu, že mnohí z nich môžu úplne slobodne vyznávať a aj rozširovať neznášanlivý, radikálny islam bez toho, aby boli za to postihovaní.

    “Myslím si, že oveľa väčšie nebezpečenstvo terorizmu nám hrozí od už usadených islamistov zo západných európskych krajín, ako napríklad od sýrskych utečencov, ktorí utekajú pred Islamským štátom. Samozrejme, nemôžem vylúčiť prípady, že sa s migrantmi dostane k nám aj nejaký radikál. Zatiaľ sa však islamisti V Európe spoliehajú na svoje už zavedené štruktúry . Dokonca vo svojich výcvikových táboroch sa bežne pripravujú na boj v našich podmienkach. A v Islamskom štáte si môžete kúpiť za niekoľko tisíc eur akýkoľvek svetový pas či vízum. Vzhľadom na situáciu je určite veľký dopyt najmä o sýrske dokumenty,” uvažovala žurnalistka. Odmietla niektoré názory, ktoré zazneli z publika, prečo Sýrčania, ktorých už utieklo zo svojej vlasti niekoľko miliónov, radšej nevytvoria silnú oslobodzovaciu armádu, ktorá by mohla islamistov poraziť.

    “Niektorí muži síce už bojujú v Sýrskej oslobodzovacej armáde, ktorú podporuje Západ, ale väčšina ľudí nevie, s kým a za čo  má vlastne bojovať. Existuje tam toľko rôznych skupín a záujmov, že sa dá v tom len veľmi ťažko orientovať,” dodala v závere diskusie Markéta Kutilová.

    Autor: Ján Štěpán

    - Reklama -