Bol to dobrý chlapec, nevšimla som si, že sa radikalizoval. Matka najmladšieho teroristu z Paríža si sype popol na hlavu

    0
    Štadión Stade de France po teroristickom útoku (Autor: SITA)
    Belgický študent bol jedným z tých, ktorí „úradovali“ 13. novembra na futbalovom štadióne Stade de France. Keďže boli útoky koordinované, ďalšie sa uskutočnili v reštauráciach a najhorší z nich bol v hudobnom klube Bataclan. Matka toho útočníka, ktorý sa odpálil na futbalovom štadióne, si teraz vyčíta, že nebola schopná rozpoznať varovné signály, ako sa jej syn radikalizuje. Informoval Daily Mail.

    Bližšie k deťom

    Matka Bilala Hadfiho Fatima prehovorila pre Maghreb TV, kanál, ktorý sa zameriava na marockú komunitu žijúcu v Belgicku. „Nevideli by ste na ňom nič odlišné. Bol ako každý iný,“ uviedla jeho matka. Ako ďalej dodala, Bilal bol dobrý a priateľský chlapec. Z niečoho sa však jeho matka predsa len obviňuje. „Mala som ho počúvať pozornejšie, mala som byť bližšie k mojim deťom,“ sype si popol na hlavu.
     
    Útoky na štadióne boli najmenej tragické z celej série, ktorá paralyzovala Paríž v polovici novembra. Stalo sa tak počas priateľského zápasu Francúzska s Nemeckom. Mŕtvi boli štyria ľudia, vrátane útočníkov, medzi nimi aj Bilal Hadfi. Jeho matka vyhlásila, že je rada, že sa jej synovi podarilo napokon zabiť len samého seba. Teda, že nestojí za smrťou iných ľudí. Na otázku, akú úlohu zohral v útokoch jej syn, však nevedela odpovedať, „Nemám vôbec tušenie.“

    Škola mala obavy

    Podľa najnovších informácií belgické orgány dotazovali školu, v ktorej chlapec študoval, po varovaniach, že sa radikalizoval. Škola vraj informovala vzdelávacie orgány o ich obavách v apríli, po tom, čo Bilal odišiel do Sýrie. Varovania však na políciu do osudného 13. novembra neprijali.
     
    Hľadanie podozrivých v súvislosti s útokmi neprestáva. Navyše, hoci sa pravdepodobného strojcu útokov Abdelhamida Abaauda podarilo zabiť ešte 18. novembra pri razii v parížskej štvrti Saint Denis, pokračuje pátranie po ďalšom podozrivom Salahovi Abdeslamovi, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač. Najprv sa objavili správy, že sa mohol dostať až do Sýrie, potom sa špekulovalo, že by sa mohol nachádzať v Maroku.
     
    - Reklama -