Bol to Putin! On dosadil Donalda Trumpa na „trón“. Tu sú ďalšie údajné dôkazy

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Server píše, že ruská vláda, všeobecne kontrolovaná prezidentom Vladimirom Putinom, pripravila plán, ako v roku 2016 zvrátiť americké prezidentské voľby v prospech Donalda Trumpa a ako podkopať dôveru voličov vo volebný systém USA. Napísala to v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných troch súčasných a štyroch bývalých amerických činiteľov.

    Títo úradníci podľa agentúry popísali dva dôverné dokumenty vypracované touto inštitúciou, ktoré poskytli rámec a zdôvodnenie pre záver amerických tajných služieb, že sa Rusko intenzívne snažilo ovplyvniť prezidentské voľby z vlaňajšieho 8. novembra. Americkí spravodajskí činitelia tieto dokumenty, ktoré pripravil moskovský Ústav pre strategické štúdie, získali až po voľbách, píše server.

    Spomínaný ústav vraj riadia bývalí vysokí pracovníci ruskej spravodajskej služby v zahraničí menovaní Putinom.

    Prvým dokumentom tejto inštitúcie bol strategický materiál napísaný vlani v júni. Bol distribuovaný v najvyšších ruských vládnych kruhoch, ale nebol určený konkrétnym jednotlivcom.

    Podľa uvedených siedmich amerických činiteľov odporúčal Kremeľ začať propagandistickú kampaň na sociálnych sieťach a v ruským štátom podporovaných globálnych médiách s cieľom povzbudiť amerických voličov, aby hlasovali pre prezidenta, ktorý zaujme voči Rusku miernejší postoj ako administratíva vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu.

    Server poukázal na to, že Putin v minulosti opakovane poprel, že by Rusko akýmkoľvek spôsobom do volieb amerického prezidenta zasahovalo. Putinov hovorca aj Ústav pre strategické štúdie žiadosti o vyjadrenie sa k týmto dokumentom podľa Reuters ignorovali.

    Celý text je TU.


     

    - Reklama -