Boju za slobodu a demokraciu obetoval všetko, čo mal, uviedol Kiska na poslednej rozlúčke so Srholcom

    0
    Anton Srholec (Autor: SITA)

    Sucháň sa Srholcovi poďakoval za všetky slová a skutky, „ktorými bude ďalej vstupovať do našich duší“. Rovnako sa spýtal, či sa aj my dnes vieme tak ako Srholec zastať slobody, pravdy, ponížených a slabých. Sucháň prečítal aj báseň od ich spoločného obľúbeného autora Milana Rúfusa. „Stal si sa výzvou, prorockou výzvou. Ešte dlho ťa budeme potrebovať. Tonko, ďakujeme,“ uzavrel Sucháň.„Prešiel si utrpením, ale mal silu od Boha všetko prežiť a venovať druhým lásku. Pomáhal najslabším,“ povedal provinciál saleziánov Jozef Ižold. 

    Prezident Andrej Kiska otcovi Srholcovi poďakoval za všetko, čo pre krajinu a jej ľudí urobil. „Veľkí ľudia zanechávajú za sebou veľkú stopu,“ konštatoval Kiska s tým, že Srholcova stopa zostala „v nás, v našich srdciach aj v našej krajine“. „Otec Srholec svoje utrpenie premieňal na lásku,“ dodal prezident. Pravý zmysel života našiel Srholec podľa Kisku v pomoci druhým. Hlava štátu pripomenula, že otec Srholec dokázal odpúšťať, ale vedel, že na zlo netreba zabúdať. „Celý život stál za svojou pravdou. Boju za slobodu a demokraciu obetoval všetko, čo mal,“ uviedol Kiska. 

    „Bol tu pastier, ktorý páchne po ovciach. Hoci nemal žiadnu farnosť, bol to kňaz, ktorého poznalo celé Slovensko,“ vyslovil sa kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák. Napriek veku podľa jeho slov zostal Srholec mladým. „V jeho prítomnosti sa ľahšie verilo, že Boh je láska,“ konštatoval Pastirčák. 

    Na poslednú cestu dostal Srholec aj dary – väzenskú čiapku, za pokus o prekročenie štátnych hraníc Československa totiž ako väzeň odrobil roky v uránových baniach v Jáchymove, knihy, skalické víno a skalický trdelník. 

    S obľúbeným kňazom sa prišli rozlúčiť osobnosti spoločenského a kultúrneho života, prezident Andrej Kiska, podpredseda parlamentu Ján Figeľ, lekár a vysokoškolský pedagóg Vladimír Krčméry, členovia Konfederácie politických väzňov Slovenska, ktorú Srholec roky viedol, hudobník Marián Varga, kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, disident a bývalý poslanec František Mikloško a jeho brat Jozef, Ján Čarnogurský, veľa kňazov či bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Na obrade sa zúčastnilo približne 1 500 ľudí. 

    Bohoslužbu a poslednú rozlúčku bude mať Srholec dnes aj vo farskom kostole v Skalici o 13:30, viesť ju bude miestny dekan Roman Stachovič. Následne otca Srholca pochovajú na skalickom cintoríne.

    - Reklama -