Bojová skupina krajín V4 je na spadnutie. V pohotovosti má byť od januára

    0
    Štátny tajomník ministerstva obrany SR Miloš Koterec (Autor: SITA)

    „Bojová skupina je dôležitým príspevkom v rámci Európskej únie v oblasti obrany a bezpečnosti. Naším príspevkom do bojovej skupiny je mechanizovaná rota a špecialisti v oblasti RCHBO, spolu je to 536 profesionálnych vojakov našich ozbrojených síl,“ uviedol Miloš Koterec s tým, že spôsobilosť bojovej skupiny chcú udržať aj po skončení pohotovosti a fungovať by mohla nielen pre účely Európskej únie, ale aj Severoatlantickej aliancie.

    Hlavnými témami pražského stretnutia ministrov obrany krajín V4 boli okrem iného aj aktuálna bezpečnostná situácia, spolupráca krajín V4 pri migračnej kríze a ochrana vonkajších hraníc Európskej únie, či perspektívy ďalšej spolupráce. “Opäť sa potvrdilo, že značka V4 je mimoriadne významná. V rámci tejto skupiny vieme vynikajúco riešiť problémy,“ povedal štátny tajomník Koterec.

    Ako dodal, najmä v súvislosti s aktuálnou migračnou krízou krajiny V4 úzko spolupracujú a budú aj naďalej. Doplnil ešte, že len nedávno sa vrátili slovenskí vojaci z cvičenia Balaton 2015 v Maďarsku, ktoré priamo súviselo s nelegálnou migráciou. Na stretnutí v Prahe zúčastnení hovorili aj o nedávnej požiadavke Francúzska o pomoc v boji proti terorizmu. „Slovenská republika už prijala opatrenie a zaviazala sa na úrovni parlamentu, že vyšleme našich špecialistov do misie v Mali, ktorú vedie Francúzsko,“ doplnil štátny tajomník rezortu obrany Koterec.

    - Reklama -