Boje medzi Turkami a Kurdmi v Sýrii prestali. A to je výsledok, ktorý chceme, znie z USA

    0
    Turecké tanky pri hraniciach. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Hovorca americkej armády, plukovník John Thomas z centrálneho amerického velenia, opísal prestávku ako “voľnú dohodu” a vyjadril nádej, že sa ju podarí upevniť. Kurdské zdroje uviedli, že ide o prímerie, ale Tureckom podporovaný sýrsky povstalecký vodca to odmietol.

    Turecké sily útočia na kurdských bojovníkov od svojho prekročenia sýrskych hraníc minulý týždeň. Ankara sa obáva rastúcej moci kurdských síl, ktoré sa ukázali byť silnými spojencami Američanmi vedenej koalície bojujúcej s IS.

    Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby potvrdil, že boje prestali, “a to je výsledok, ktorý chceme”. Turecké sily spoločne s povstaleckou Slobodnou sýrskou armádou (FSA) vyhnali minulú stredu IS zo sýrskeho pohraničného mesta Džarábulus a odvtedy útočia na susedné dediny, ktoré majú pod kontrolou Kurdmi vedené a Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF).

    Turecko požaduje, aby sa kurdské milície, ktoré považuje za teroristov, stiahli na východ od rieky Eufrat. Vojenská rada Džarábulusu, podporovaná SFD, informovala o dosiahnutí prímeria s Tureckom “s pomocou USA a medzinárodnej koalície”. Podľa Tureckom podporovaného sýrskeho povstaleckého veliteľa však ide iba o “pauzu” v bojoch a vojenské operácie budú čoskoro pokračovať.

    Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin podľa BBC povedal, že Kurdmi vedené sily iba “nehanebne využívajú vojnu v Sýrii na to, aby vytvorili v skutočnosti teroristický štát v Sýrii”. “Turecko to nedovolí,” dodal.

    - Reklama -