Boj o slobodu slova na internete sa vyhrocuje. Zoznamy nevhodných, protesty patriotov a nariekanie Obamu a Merkelovej. Toto musíte vidieť

    0
    Protest proti prísnej štátnej kontrole internetu v Poľsku (Autor: ReproFoto: youtube)

    Dosluhujúci šéf Bieleho domu Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa zhodli, že internetové diskusie a pokročilé komunikačné technológie komplikujú globalizáciu sveta a zjednocovanie ľudí na spoločné ciele. Nespokojnosť s prílišnou slobodou webu prichádza z úst svetových štátnikov práve v čase, keď viaceré médiá a aktivisti vytvárajú nátlak na veľké internetové spoločnosti ako Facebook a Google, aby pristúpili k obmedzovaniu stránok, ktoré podľa nich šíria údajne nepravdivé správy.

    Zoznam spomínaných webov šíriacich vraj falošné informácie, na ktorý sa mnohé médiá odvolávajú, je pritom dielom ľavicovej aktivistky, feministky a bojovníčky za práva menšín Melissy Zimdarsovej. Táto profesorka komunikácie a médií z Merrimack College v americkom štáte Massachusetts zostavila zoznam médií, ktoré podľa nej šíria nepravdivé informácie a zavádzajú tak čitateľov.

    Na zozname Melissy Zimdarsovej sú viaceré konzervatívne webové stránky, ktoré sú často zamerané proti liberálnej politike alebo uverejňujú politicky nekorektné správy o migrantoch či menšinách. Nechýba medzi nimi ani vplyvný konzervatívny portál Breitbart, ktorého šéf Steve Bannon by sa mal čoskoro stať hlavným stratégom a poradcom novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa.

    Ľavicová aktivistka pritom určila štyri kategórie, do ktorých jednotlivé stránky zaradila. Jednotkou sú označené všetky stránky, ktoré podľa nej úmyselne a pravidelne šíria falošné či zavádzajúce správy a zdieľajú ich aj cez sociálne siete. Dvojkou sú weby, na ktorých sa môžu objaviť neoverené informácie. Trojkou Zimdarsová značí tie stránky, ktoré podľa nej používajú zavádzajúce titulky, aby nalákali čitateľov, no a štvrtou kategóriou sú tie, ktoré zverejňujú falošné správy so satirickým podtextom. 

    Všetky spomínané kategórie webových stránok sú podľa Melissy Zimdarsovej nebezpečné pre demokratické a liberálne hodnoty a ľudia by sa im vraj preto mali vyhýbať. Túto politiku si osvojili najnovšie aj Google a Facebook. Obe firmy po nátlaku, nielen zo strany Nemecka, pristúpili k blokovaniu reklám a vyhľadávania zo stránok na základe podobnej filozofie.

    Za všetko vraj môže internet

    Napriek obavám verejnosti o slobodu vyjadrovania na sieti sa zdá, že politikom ani takéto okresávanie nestačí. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a končiaci prezident USA Barack Obama sa zhodli, že je to práve internet a komunikačné technológie, ktoré sú zodpovedné za nárast etnickej a náboženskej nenávisti, a preto je potrebné ich regulovať.

    „Pre internet a komunikáciu je stret kultúr oveľa priamejší. Ľudia sú si podľa mňa menej istí svojou identitou, menej veria v ekonomické zabezpečenie,“ uviedol Obama na návšteve Berlína. Nemecká kancelárka má podobný názor. „Digitalizácia je rušivou technologickou silou, ktorá prináša hlboké zmeny a transformáciu spoločnosti,“ uviedla Merkelová.

    Obama na stretnutí s Merkelovou obvinil sociálne siete, že vytvárajú prostredie, kde nezáleží na faktoch. „Je jednoduchšie vytvárať negatívne a strohé slogany, ako odkomunikovať komplexnú politiku,“ povedal na návšteve Berlína Obama. Neuviedol, či mal pod týmto na mysli jeho dookola opakovaný kampaňový slogan: Yes We Can!

    Tlak politikov na prevádzkovateľov sociálnych sietí, aby strážili obsah, ktorí na ich stránkach používatelia zdieľajú, je podľa Obamu reakciou na nenávisť šírenú práve na týchto platformách. „Ak nedokážeme rozlíšiť medzi serióznymi argumentmi a propagandou, tak potom máme problém,“ skonštatoval Obama.

    Ešte v októbri dosluhujúci šéf Bieleho domu poznamenal, že je na čase, aby sa internet pohol z éry divokého západu a v tejto súvislosti navrhol akési „testy pravdivosti“ pre mediálne spoločnosti, ktoré na internete šíria akékoľvek informácie. Viac ako polovica Američanov údane čerpá správy zo sociálnych sietí.

    Nemci majú smolu, Poliaci povedali, stačilo

    Nemci majú so zdieľaním informácií nepohodlných ľavicovým liberálnym hodnotám smolu. Jediná strana, ktorá sa stavia proti cenzurovaniu názorov  informácií na internete, je antiimigračná AfD (Alternative für Deutschland), ktorá je pre svoje zameranie označovaná za fašistickú, xenofóbnu a rasistickú. Angela Merkelová okrem toho už dávnejšie vyzvala Facebook, aby blokoval používateľov, ktorí kritizujú príval migrantov do Nemecka.

    Teraz sa Merkelovej sen o kontrole sociálnych sietí splnil a Facebook, Google aj Twitter idú po prstoch všetkým, kto sa odváži nenávistne vyjadriť na adresu migrantov alebo ľavicovej politiky.

    V Nemecku volali politici po prísnejšej kontrole vyjadrení používateľov na sociálnych sieťach už na jar tohto roka, keď sa minister spravodlivosti Heiko Maas vyjadril, že Facebook príliš pomaly vymazáva nenávistné komentáre spojené s migračnou krízou. Odstránenie zvyčajne trvalo menej ako 24 hodín, ale ani to podľa Maasa nestačilo. (Text pokračuje pod videom.)

    V Poľsku sa však proti takémuto typu kontroly a cenzurovania internetového obsahu zo strany korporácií a štátu stavajú davy ľudí. Po opakovaných protestoch poľskej verejnosti sa k odporu voči cenzurovaniu určitých názorov na sociálnej sieti Facebook pridala aj tamojšia vláda. Ministerstvo spravodlivosti sa rozhodlo vo veci konať, keď prevádzkovatelia sociálnych sietí v uplynulých mesiacoch zablokovali viaceré profily, ktoré propagovali konzervatívnu a národnostnú politiku.

    O nás bez nás

    O údajnej cenzúre namierenej podľa odporcov proti konzervatívnym a nacionálne orientovaným politikom a aktivistom hovoril v televíznom rozhovore aj politik Marek Jakubiak z konzervatívneho hnutia Kukiz 15. „Je neakceptovateľné, aby západné firmy rozhodovali o tom, čo je červené a biele (národné farby Poľska) a čo nie. Nežartujeme, hovoríme tu o tom, že niekto chce zabrániť ľuďom, aby boli hrdí na to, že sú Poliaci,“ uviedol v rozhovore Jakubiak.

    V poľskom denníku Gazeta Prawna sa k cenzúre na sociálnych sieťach vyjadril aj tajomník ministra spravodlivosti Patryk Jaki. „V Poľsku neakceptujeme cenzúru. Budeme analyzovať, čo sa dá, robiť s tým, že Facebook blokuje profily spojené s nacionalistickými hnutiami. Je to poburujúce,“ uviedol Jaki.

    Proti samozvanému cenzurovaniu internetového obsahu protestujú Poliaci v uliciach, ale faktom zostáva, že im to nepomohlo obnoviť činnosť profilov, ktoré administrátori Facebooku zrušili alebo zablokovali pre ich údajne nacionalistický obsah. Nejde pritom len o Facebook. Názorovo nepohodlné profily odstránili aj z Twitteru. V novembri Poliaci usporiadali v poradí už piaty protest proti blokovaniu akýchkoľvek názorov na sociálnych sieťach.

    V novembri pristúpili spoločnosti Google a Facebook k doposiaľ nevídanému kroku. Sociálna sieť zakáže všetky stránky, ktoré podľa jej firemnej politiky šíria nepravdivé, lživé alebo zavádzajúce informácie, pornografiu alebo vyzývajú na násilie či dokonca predávajú zbrane. Tento krok urobil Facebook krátko po spoločnosti Google, ktorá k nemu pristúpila v prvej polovici novembra.

     

    - Reklama -