Bohaté odmeny a luxusné autá, ktoré ruskí olympijskí medailisti dostali, skončili v bazári, dary sú často bizarné

    0
    Sídlo Ruskej olympijskej komisie (Autor: TASR)
    Luxusné autá, byty, ale dokonca aj závodný kôň. Nielen vysoké finančné odmeny, ale často aj takéto extrémne drahé dary sú určené pre ruských športovcov za získanie medailí na olympijských hrách. Tento rok nebol návrat športovcov do Ruska v ničom iný a atléti boli doslova zasypaní darmi od premiéra Dmitrija Medvedeva osobne. 
     
    Neprešlo však ani pár dní a jedno z luxusných áut, ktoré ruskí športovci po olympiáde dostali darom od Kremľa, sa objavilo na internete v aukcii. Agentúra Associated Press, ktorá o prípade informovala, nedokázala spresniť ani overiť, ktorý zo športovcov a či vôbec luxusné auto v internetovej dražbe ponúkol, ale po menej než 24 hodinách inzerát zmizol z webu. Podľa stránky Latest News Resource auto niekto kúpil. 
     
    Malo ísť údajne o inzerát na BMX X6, ktoré si v Rusku nemôže dovoliť hocikto, alebo skôr takmer nikto z obyčajných ľudí, a ani olympijskí športovci nie sú výnimkou. Tento typ „západného“ vozidla sa údajne objavil v ponuke za vyše štyri a pol milióna rubľov, čo je približne 62 000 eur, čo je pre upadajúcu ekonomiku trpiacu sankciami obrovská suma. 

    Nie je to prvýkrát 

    Len málo olympionikov si môže dovoliť kúpiť a následne sa starať o autá či iné drahé hmotné dary, z ktorých sa v Rusku podobne ako aj v USA a iných krajinách platí takzvaná „daň z luxusu“. Podľa portálu NationalPost preto nečudo, že sa chcú poniektorí športovci takýchto darov zbaviť. 
     
     
    Práve táto téma rozpútala na verejnosti debatu, či je vhodné, aby atléti takto nakladali s darmi, ktoré dostanú za svoje športové výkony. Zástancovia predaja darov tvrdia, že sú to veci, ktoré patria už športovcom, a ak sa o ne nechcú alebo nedokážu postarať, je ich právom zbaviť sa ich. 
     
    Predať svoj dar sa rozhodol aj zlatý medailista v krasokorčuľovaní Maxim Trankov, ktorý v roku 2014 za svoj výkon dostal okrem zlatého kovu a finančnej odmeny aj luxusné SUV. „To naozaj nikto nepremýšľal o tom, že tieto dary nielenže podliehajú dani z luxusu, ale nie sú ani práve lacné na prevádzku a naše výplaty ich nedokážu pokryť?“ napísal Trankov svojho času na svoj profil na sociálnej sieti Twitter. 
     
    Nejde však len o cenu, ale aj o praktické využitie darov pre ruských športovcov. Napríklad gymnastka Seda Tutkhalyanová získala striebornú medailu a za ňu ju Kremeľ obdaroval novučičkým BMW. To by bolo síce pekné, ale má to jeden háčik. Gymnastka, pôvodom z Arménska, auto totiž nemôže šoférovať, pretože má len 17 rokov a v Rusku sa dá vybaviť vodičák až od osemnástich ako u nás. 
     
    Bizarné prekvapenia potom pripravujú samotné samosprávne kraje, z ktorých olympijskí medailisti pochádzajú. Napríklad v kaukazskom regióne Severné Osetsko dostal šampión v zápasení Abdulrashid Sadulaev od vedenia tamojšej samosprávy okrem šiestich miliónov rubľov v hotovosti aj jazdeckého koňa. Odovzdávanie darov vysielala v priamom prenose regionálna televízia. Sadulaev už utŕžil kritiku jedného z moskovských rádií, ktoré ho zvozilo za bezohľadnú jazdu v jeho luxusnom aute.
     
    - Reklama -