Blanárovo CT mohlo byť lacnejšie takmer o pol milióna. Tu je dôkaz

    0
    Predseda Žilinskej VÚC Juraj Blanár (Autor: zask.sk)

    Blanár nakúpil pred piatimi rokmi pre nemocnice v Trstenom a Liptovskom Mikuláši tomograf Optima CT6600J za 1 136 000 eur. Do verejnej súťaže sa v tom čase prihlásili tri firmy a obstarávanie vyhrala spoločnosť Intes, ktorá síce ponúkla prístroj za najnižšiu cenu, ale cenou pozáručného servisu sa tomograf poriadne predražil. Ponuka inej firmy v súťaži neobstála, lebo cena samotného prístroja bez ohľadu na cenu pozáručného servisu bola vyššia ako v prípade firmy Intes. Pozáručný servis však vychádzal podstatne lacnejšie, čo v konečnom dôsledku znamenalo možnú finálnu cenu o viac ako 400-tisíc eur menej.

    Žilinský župan predraženie odmieta a bráni sa, že úspora 400-tisíc by bola čisto hypotetická. Denník Nový Čas však priniesol informáciu, že presne ten istý model prístroja nakúpili aj nemocnice v Česku, a to dokonca s vylepšeným systémom a dlhším servisom. České nemocnice však prístroj vyšiel o 415-tisíc eur menej ako Blanára. Poslanec Miroslav Beblavý, ktorý na sporné nákupy v Žiline upozornil, je presvedčený, že to je dôkaz o tom, že Blanárov nákup bol vysoko predražený, a mala by z toho byť vyvodená zodpovednosť.

    Župan však aj vo svetle týchto skutočností tvrdí, že jeho nákup predražený nebol, a obhajuje sa tým, že iné slovenské nemocnice nakúpili podobné CT prístroje ešte drahšie. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -