Blanár: Smer-SD nechce zamiesť únos Vietnamca pod koberec

    0
    Juraj Blanár (Autor: TASR)

    “My to hovoríme od začiatku. Rovnako to hovorí bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Robia sa všetky súčinnosti. Naviac, generálny prokurátor potvrdil, že mu ide o to, aby všetko bolo jasne povedané,” uviedol koaličný poslanec. Podľa jeho slov opozícia zneužíva únos vietnamského občana rovnako ako vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

    Blanár hovorí o veľkom zlyhaní nemeckých orgánov a vyšetrovateľov spravodajskej služby, že sa na území Nemecka mohlo stať niečo také ako únos Vietnamca. “Ak sa ukazuje, že mohlo byť zneužité aj Slovensko tým, že zapožičalo špeciál, nech sa jasne poukáže, akým spôsobom sa to udialo. A potom Slovensko vyvodí aj voči Vietnamu jasné konzekvencie,” priblížil. Blanár vyčíta opozícii, že tvrdí, že snahou koalície je “všetko zamiesť pod koberec”. Vyzval, aby takéto vyhlásenia nepadali, pretože poškodzujú Slovensko.

    Opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) povedal, že si Blanára váži, ale nepáči sa mu, že používa “univerzálne stanovisko z tlačového oddelenia strany Smer-SD, ktoré papagájovala aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), aj bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar”. Zdôraznil, že v prípade Vietnamca “nesedia fakty”. “Keď v apríli nemecké médiá priniesli túto informáciu, tak ministerstvo vnútra reagovalo, že od augusta minulého roku intenzívne spolupracuje s partnermi v Nemecku pri objasnení tejto záležitosti,” uviedol Grendel.

    V máji zasa podľa Grendela ministerka vnútra uviedla, že sa o únose rezort dozvedel až v januári a nie v auguste. K zbaveniu mlčanlivosti malo dôjsť podľa opozičného poslanca oveľa skôr. “Nechceli to objasniť, urobili to až pod tlakom teraz na konci,” povedal Grendel. Verí, že v prípade Slovenska mohlo ísť aj o amaterizmus. “Konanie čelných predstaviteľov rezortu vo mne vzbudzuje podozrenie, že tu niekoľko mesiacov bola snaha prípad nevyšetriť,” dodal. 

    Blanár vyzval, aby opozícia nechala vyšetrovateľov urobiť si svoju prácu. Pripustil, že možno polícia urobila viacero procesných chýb, no snaží sa urobiť všetko pre vyšetrenie kauzy. Slovenská polícia, experti a odborníci či kriminalisti dokázali podľa Blanára urobiť “kus dobrej práce”, s čím Grendel súhlasil, no dodal, že to bolo v prípade únosu Vietnamca “až po roku”.

    - Reklama -