Blair a Bush odovzdali Irak a Sýriu do rúk islamo-fašistov a utečenecká kríza je toho výsledkom. Čítajte, kto mal odvahu povedať niečo také

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií (Autor: SITA)

    Hneď v úvode rozhovoru pre portál Middleeasteye si grécky exminister financií neodpustil kritiku na adresu Angely Merkelovej, ktorá je podľa neho z veľkej časti zodpovedná za utečeneckú krízu, ktorá posledné mesiace trápi Európu. „Je to Merkelovej vedenie, ktoré pociťuje odpor vlastnej strany, vlády aj veľkej časti nemeckej spoločnosti,“ myslí si Varoufakis.

    Neporovnávajte neporovnateľné

    Podľa bývalého člena gréckej vlády je nepochopiteľné, že niektoré európske štáty, ako napríklad Veľká Británia, panikária z počtu utečencov, ktorí u nich ešte ani nie sú. „V Británii máte niekoľko stoviek potenciálnych utečencov, ktorí sú ešte na druhej strane kanálu (Lamanšského prielivu), a už je tam panika. Do Grécka pricestujú tisícky týchto ľudí každý deň,“ tvrdí Varoufakis.

    Príčina a následok

    Grécky exminister prezradil aj to, čo si myslí o príčinách vzniku utečeneckej krízy, ktorú podľa neho spôsobili kroky Západu na Blízkom východe prijaté v nedávnej minulosti. „Čo si Blair a Bush mysleli, keď začali inváziu do Iraku? Odovzdali Irak a veľkú časť Sýrie do rúk islamo-fašistov, do rúk al-Káidy a ich nasledovníkov,“ myslí si Yanis Varoufakis. Práve rozvrat Iraku a Sýrie spôsobil podľa neho súčasnú utečeneckú krízu, ktorá zasahuje celú Európu.

    VIDEO Bývalý grécky minister financií Yanis Varoufakis v rozhovore pre portál Middleeasteye

    Cui bono, teda v koho prospech? Takúto rečnícku otázku si kladie Varoufakis, podľa ktorého bolo vyhlásenie vojny militantom z Daešu po útokoch v Paríži unáhlené. Podľa neho je však z vývoja udalostí po parížskych útokoch jasné, že vždy, keď sa Spojeným štátom a ich spojencom minú vojenské ciele, treba vytvoriť nové. „Prezident Hollande musel ukázať, že niečo robí, ale nevedel koho bombardovať,“ zamýšľa sa exminister. Varoufakis v rozhovore varuje, že jediný, kto zo súčasnej utečeneckej krízy a sprísnených bezpečnostných opatrení v Európe profituje, sú bezpečnostné agentúry a ľudia, ktorí sa priživujú na nešťastí ľudí, ktorí prežili, a príbuzných obetí.

    Teroristi si cestu nájdu

    Zastaviť utečeneckú krízu, ktorá naplno zasahuje nielen okrajové štáty Európskej únie, sa podľa Varoufakisa nepodarí výstavbou plotov na hraniciach, ale iba komplexným riešením situácie. „Keď vystaviame ploty, jediné, čo tým dosiahneme, je rozdelenie našej vlastnej spoločnosti a urobíme tak bariéru medzi nami a dobrými ľuďmi na druhej strane plota,“ varuje Varoufakis.

    Porazte IS

    Jedinou možnosťou, ako ukončiť utečeneckú krízu, ktorá zviera európske krajiny, je podľa Varoufakisa odrezanie militantov z Daešu (Islamského štátu) od zdrojov financií. „Jedinou možnosťou je vyhladovať IS tým, že ich odstavíme od podpory zo strany Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov,“ myslí si bývalý grécky minister financií Yanis Varoufakis.

    - Reklama -