Blahoželám svojmu priateľovi za odvahu hovoriť pravdu! Netanjahu pochválil Zemana za jeho slová v Štrasburgu. A pridali sa aj stovky Izraelčanov

    Český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Veľká časť domácej politickej scény kritizovala Zemana za jeho slová o ruskej anexii Krymu a ostatným častiam jeho prejavu nevenovala v podstate pozornosť.

    Pripomienka ďalších tém z prejavu českého prezidenta pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy však prišla zo zahraničia. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Facebooku „svojho priateľa“ pochválil a ocenil jeho odvahu. Zároveň zverejnil aj video z časti Zemanovho prejavu.

    „Blahoželám svojmu priateľovi Milošovi Zemanovi, prezidentovi Českej republiky, za odvahu hovoriť pravdu!“ napísal premiér Netanjahu k videu na svojom Facebooku. Pod príspevkom sa objavili stovky komentárov od Izraelčanov, ktorí sa k slovám chvály pripojili.

    Zdroj: Facebook/Benjamin Netanyahu

    Britský delegát v Rade Európy položil pred pár dňami Zemanovi otázku, ako zaistiť mier na Strednom východe. „Pán prezident, čo môžete robiť vy a čo môžeme robiť my pre mier na Strednom východe?“ opýtal sa českého prezidenta zástupca z Veľkej Británie.

    „Moja odpoveď bude pre vás pravdepodobne hlbokým sklamaním. Ja som priateľ Izraela, veľký priateľ Izraela. A z toho dôvodu sa domnievam, že mier na Strednom východe musí byť založený predovšetkým na bezpečnosti Izraelského štátu. Poznám históriu všetkých vojen, ktoré sa začali v roku 1948, a každá vojna bola pre Izrael víťazná. Ale ak by niektorú z týchto vojen prehrali, znamenalo by to koniec židovského štátu. Myslím si, že, bohužiaľ, v niektorých krajinách alebo hnutiach ako Hizballáh, Hamas a ďalších prežíva sklon k snahám o zničenie Izraela, vymazanie Izraela z mapy. Čo sa dá robiť, aby sme v tomto regióne mali mier? Mali by sme odzbrojiť teroristické organizácie a v prvom rade by sme mali začať s Hamasom a Hizballáhom,“ odpovedal Zeman v Štrasburgu na pôde Rady Európy.

    - Reklama -