Blahová: Nezavádzame registrované partnerstva. Chceme len umožniť partnerom uzatvárať oficiálne partnerské zväzky

    0
    Natália Blahová (Autor: Reprofoto/Facebook: Natália Blahová)

    “Návrh je koncipovaný ako rodovo neutrálny, umožňuje uzatvorenie partnerského spolužitia tak medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia (druh a družka), ako aj medzi osobami rôzneho pohlavia,” píšu liberáli v návrhu. Poukazujú, že existencia neformálnych zväzkov tak medzi mužmi a ženami, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia je objektívna skutočnosť, ktorá tu vždy bola a bude, bez ohľadu na jej legislatívne ukotvenie.

    Liberáli tiež pripomínajú, že náš právny poriadok aj dnes pozná neurčitý a písomne nezachytiteľný inštitút “osoby žijúcej v spoločnej domácnosti”, ktorý je napríklad v súvislosti s dedením ťažké dokazovať. V prípade párov rovnakého pohlavia pôjde podľa SaS o poskytnutie minimálnych občianskoprávnych nárokov v oblasti dedenia, ako aj určitých oprávnení vo vzťahu k prístupu k zdravotnej dokumentácii, či nároku na ošetrovné.

    Návrh sa v pléne stretol s rozdielnymi názormi. Niektorí poslanci ho podporujú, viacerí ho však kritizujú, lebo oficiálne zväzky má umožniť aj homosexuálom. Jozef Lukáč z OĽaNO kritizuje zavádzanie registrovaných partnerstiev. Predkladateľa a šéfka klubu SaS Natália Blahová to odmieta. “Nezavádzame registrované partnerstva. Neotvára sa tým žiadna Pandorina skrinka. Prichádzame s minimalistickou zmenou,” dodala. Koalícia sa do debaty nezapojila.

     

     

    - Reklama -