Blaha tvrdo o masakri Palestínčanov v Gaze: Kde sú všetci tí moralisti? Umierajú ľudia a Európa mlčí. Pokrytci!

    0
    Zakrvavená palestínska vlajka a Ľuboš Blaha (Autor: TASR)

    V pondelok vypukli masívne zrážky medzi izraelskou armádou a Palestínčanmi v pohraničnom pásme Gazy. Do dnešného dňa stúpol počet obetí na 59, pričom podľa  palestínskeho ministerstva zdravotníctva utrpelo zranenia najmenej 2770 ľudí, z toho 1370 postrelili.

    Po nadýchaní slzotvorného plynu dokonca zomrelo aj osemmesačné dievčatko.

    Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35 000 Palestínčanov. Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, ktoré sa konalo v pondelok popoludní.

    Izrael varoval obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život.

    Spojené štáty však zablokovali v noci nadnes v Bezpečnostnej rade OSN návrh na zaujatie spoločného stanoviska k násiliu v pásme Gazy. V návrhu bola zahrnutá aj požiadavka na nezávislé vyšetrovanie okolností vlny násilia. V pásme Gazy a Predjordánsku sa medzitým začal trojdňový smútok za obete násilia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil na utorok generálny štrajk. Viac sme o tom písali TU.

    Blaha: Kde sú všetci tí moralisti? Umierajú ľudia a Európa mlčí

    K celej situácii sa vyjadril aj predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha, ktorý si na sociálnej sieti dal na profilovú fotku zakrvavenú palestínsku vlajku.

    „Izrael vraždí Palestínčanov. Desiatky ľudí. Chladnokrvne. Zbesilo. A svet sa prizerá! Kde sú vlajočky na profilovkách? Kde sú All For Palestine? Kde je ´je suis Palestine´? Kde sú všetci tí humanisti?! Všetci tí akože slušní! Všetci tí moralisti! Kde ste, keď Izrael pácha zlo! Číre zlo! Umierajú ľudia a Európa mlčí. Pokrytci!“ napísal Blaha.

    Požiadavka, aby EÚ okamžite prerušila diplomatické styky s Izraelom

    Poslanec Smeru tvrdo odsúdil konanie Izraela a vyzval Európsku úniu, aby „okamžite prerušila diplomatické styky s krajinou, ktorá má toto strašné krviprelievanie na svedomí“.

    „V Palestíne v týchto chvíľach prebieha peklo. Desiatky tisíc Palestínčanov protestujú proti presunutiu americkej ambasády do Jeruzalema, čo bolo asi to najhlúpejšie rozhodnutie v dejinách Blízkeho východu, ktoré sa prieči právu, dohodám, mieru, skrátka, všetkému, v čo veria normálni ľudia,“ myslí si predseda výboru.

    Podľa Blahu sa Palestínčania bránia a izrealská armáda do nich strieľa ako do zajatcov.

    - Reklama -