Blaha: V4 chce pomôcť Srbsku. Sme za jeho plnú integráciu do Európskej únie

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    “Chceme pomôcť Srbsku, západnému Balkánu a v tomto sa maximálne zhodujeme,” zdôraznil Blaha. Rozširovanie EÚ považuje za mimoriadne dôležité nielen pre Slovensko, ale aj pre EÚ.

    Predseda maďarského výboru pre európske záležitosti Richárd Hörcsik doplnil, že na stretnutí zjednotili svoje postoje, čo považuje za dôležité. “Musíme preukázať jednotu v tom, aby voľby do Európskeho parlamentu a v nich sa formujúci EP a Európska komisia mali na svojom čele aspoň jedného politika zo strednej a východnej Európy. Nesmieme dopustiť, aby si staré členské krajiny túto možnosť privlastnili,” poznamenal.

    Za dôležité považuje tiež zachovanie výdobytkov EÚ ako spoločný trh, základné slobody a ich uplatňovanie a fungovanie schengenského priestoru i zachovanie kresťanských hodnôt. 

    “Keď hovoríme spoločne, náš hlas je silnejší a môžeme realizovať veci, ktoré považujeme za dôležité pre naše krajiny aj celú EÚ,” doplnil podpredseda poľského Výboru pre zahraničné veci a Európsku úniu Jarosław Obremski.

    Predstavitelia výborov pre európske záležitosti krajín V4 hovorili na Bratislavskom hrade aj o vzťahoch ku Kosovu, o budúcnosti Európy, význame V4 a tiež o sociálnom rozmere Únie. Podľa Blahových slov sa zhodli na potrebe jej rozširovania.

     

    - Reklama -