Blaha: Sú veľmi nešťastní, že sa im nepodarilo rozvrátiť republiku

    0
    Poslanec strany Smer-SD Ľuboš Blaha (Autor: TASR)

    Predseda vlády Robert Fico včera večer oznámil, že je pripravený podať demisiu a zároveň predstaviť svojho nástupcu. Má však tri podmienky a to, že prezident Andrej Kiska bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Ako vnímate tento krok?

    Samozrejme mi je ľúto, že Robert Fico odchádza z postu premiéra. Považoval som ho za ľavicového, veľmi kvalitného a najlepšieho premiéra, akého kedy Slovensko malo. Pokiaľ však nastala taká situácia, že svojou demisiou môže upokojiť politické vrenie na Slovensku a naďalej bude garantovať, že táto vláda je ľavicová, tak nevidím dôvod, aby som takúto zmenu nepodporil. Navyše ide o jeho vlastné rozhodnutie, takže nová vláda bude mať moju podporu.

    Vy ste ale v pondelok 12. marca napísali na Facebooku, že za vládu bez Roberta Fica na jej čele by nehlasoval žiaden poslanec vášho klubu a že by Smer neobetoval Fica.

    Nie je to tak, že by Smer obetoval Fica. Robert Fico obetoval Fica. To znamená, že Robert Fico sa rozhodol sám a to je alternatíva, o ktorej som nepísal. Hovoril som o alternatíve, že by Smer mohol podraziť Roberta Fica, ale to sa nestalo, pretože je to celé jeho vlastné rozhodnutie, pričom Fico naďalej ostáva kľúčovým politikom na Slovensku a predsedom strany Smer-SD.

    Keď mal pred dvomi týždňami prezident Andrej Kiska prejav, kde hovoril o požiadavke na zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby, tak pravdepodobne nikto nečakal, že premiér Robert Fico podá demisiu. Vám napadlo, že by mohlo prísť až k takémuto kroku?

    Situácia sa veľmi rýchlo vyvíjala a vyvíja, takže vám ťažko poviem, čo som si v tom čase myslel. Je ale pravdou, že som bol úplne pripravený na predčasné voľby. Táto možnosť pre mňa nebola vôbec nepredstaviteľná. Považoval som to za spôsob, ako reštartovať ľavicu na Slovensku, ale nemyslím si, že je zlé, ako sa to nakoniec skončilo, lebo to môže prispieť k upokojeniu všetkých vášní aj médií, ktoré chceli destabilizovať a rozvrátiť Slovenskú republiku.

    Je to teda dobrá správa pre každého, kto vidí, že Slovensko ekonomicky rastie, že je tu rekordne nízka nezamestnanosť a že ľudia sa z hľadiska sociálnych a ekonomických aspektov nemôžu mať pri inej vláde lepšie. Z tohto hľadiska je dobré, že tu ostala stabilná vláda a že budeme pokračovať v ekonomických a sociálnych reformách, ktoré patria k sociálnej demokracii. Pevne verím, že sa za týchto okolností podarí reštartovať aj ľavicu na Slovensku spôsobom, akú si zaslúži pracujúci človek.

    Zaznievajú tu však hlasy, že ľudia si zaslúžia predčasné voľby a celé, čo drží vládnu koalíciu spolu, je biznis.

    Tieto hlasy sú logickou výbavou každej opozície. Nechcem to spochybňovať, pretože je ich právo takto celú situáciu interpretovať. Pravdou je, že opozícia je v zúfalom stave. Na jej čele je Richard Sulík, ktorý je skutočne kontroverznou postavou slovenskej politiky a ktorý má prepojenie na Mariána Kočnera. V čase, keď sa tu bavíme o mafii, je to dosť nepríjemná záležitosť. Boris Kollár mal tiež prepojenia na mafiánov. Ďalej je v opozícii pán Matovič, ktorý je chápaný ako bláznivý človek a povedal by som, že ako psychopat. Títo ľudia majú garantovať niečo slušnejšie v slovenskej politike? Stotisíc ľudí, ktorí sú na námestiach, si asi tiež nemyslia, že by práve títo politici mali priniesť stále spomínanú vytúženú zmenu.

    Za daných okolností teda neexistuje na Slovensku žiadna iná vláda, ktorá by dokázala garantovať stabilné vládnutie a proeurópske smerovanie ako súčasná vláda.

    Nie je ale skutočne rozhodujúci faktor, ktorý drží koalíciu pokope, biznis, hoci Most-Híd najskôr deklaroval, že bude rokovať o predčasných voľbách?

    Neviem, aký biznis. Ja vnímam politiku cez hodnoty. Na jednej strane máte vládu, ktorá je proeurópska, ktorá má silný sociálny rozmer a ktorá dokáže garantovať isté civilizačné hodnoty. Na druhej strane tu je alternatíva v podobe krajne pravicových strán. Bez toho, že by som ich chcel nálepkovať, tak sú to strany z krajne pravicovej a veľmi silne euroskeptickej frakcie ECR (Európski konzervatívci a reformisti) v Európskom parlamente, a našu opozíciu tvoria aj extrémisti a neonacisti.

    Každý opozičný politik môže hovoriť, že ide o biznis, ale nie je to pravda. Kľúčovou otázkou je, čo je lepšou alternatívou pre Slovensko –  normálna civilizovaná sociálne-demokratická vláda alebo blázni, mafiáni, skinheadi, alebo rôzni neoliberáli z opozície? Z tohto hľadiska je podľa mňa jasné pre každého, kto vníma politiku cez hodnotový spor, že súčasná vláda je jediná možná na Slovensku.

    Čo si myslíte o piatkových protestoch Za slušné Slovensko? Organizátori požadujú predčasné voľby…

    Účasť na pochodoch sa pomaly zredukuje do tej miery, že tam ostanú už len priaznivci opozície a aktivisti opozičných strán, ktorí sú veľmi nešťastní z toho, že sa im nepodarilo rozvrátiť republiku. Pred dvoma týždňami prišli ľudia na Námestie slobody vyjadriť solidaritu so zavraždeným Jánom Kuciakom a jeho snúbenicou. Bolo to veľmi silné, pričom sa to nezneužívalo politicky. O týždeň sa však konala už politická akcia, kde boli požiadavky organizátorov formulované najmä opozične. Na to sme dokázali reagovať, čiže nemám pocit, že by niekto chcel silou-mocou pomáhať Sulíkovi a Matovičovi, aby robili protesty donekonečna. Piatkový protest je preto čisto opozičná akcia niektorých politických strán, ktoré by priniesli na Slovensku iba nestabilitu.

    Rozhovor sme robili 15. 3. pred protestami. 

    - Reklama -